Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

7 Decembrie sarbatorim pe Sfinta Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges

7 Decembrie sarbatorim pe una din cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox: 

Sfinta Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges

7 decembrie sarbatorim pe una din cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges

Iar tatal sau, din locul acela din care o pandea, vazand ceea ce facea fiica-sa, umplandu-se si biruindu-se de manie, ca sa ajunga la dansa si, dupa obiceiul sau, sa o apuce de cosite si sa o bata pana cand isi va astampara mania cea dobitoceasca, a zvarlit intr-insa cu barda cea plugareasca, pe care o avea la brau si, lovind-o, a ranit-o la un picior. Atunci indata o! minune, si-a dat sfantul si fericitul sau suflet in mainile lui Dumnezeu.

 


Viata Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges:

S-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, capitala de la sud de Dunare a Imperiului romano-bulgar, condus de fratii Petru si Asan

Sfanta Filofteia de la Arges este praznuita pe 7 decembrie. Numele Sfintei Filofteia este de origine greceasca si inseamna "iubitoare de Dumnezeu". S-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in orasul Tarnovo, capitala de la sud de Dunare a Imperiului romano-bulgar, condus de fratii Petru si Asan.

Este cunoscuta in popor sub denumirea de "Sfantulita". Ramane orfana de mama la o varsta frageda. Dupa un timp, tatal ei s'a recasatorit. Mama vitrega i-a cerut Filofteii sa-i duca zilnic tatalui mancare la camp. Insa, tatal ei ramanea de multe ori lipsit de hrana. Intrebandu'si sotia de ce nu-i trimite de mancare, aceasta i-a raspuns ca zilnic o trimite pe Filofteia cu destula mancare catre el. Tatal a urmarit'o si observand ca hrana ce i se cuvenea ajunge la saraci, a aruncat cu securea asupra fetei. Atat de grav a ranit'o la picior, incat fetita a trecut la cele vesnice, la varsta de numai 12 ani. Intrucat nu a reusit sa ridice trupul fiicei, a mers la episcopul cetatii. Episcopul, impreuna cu preoti si credinciosi, au inaltat rugaciuni si au dorit sa duca in cetate trupul sfintei. Pentru ca nu au reusit, au rostit numele mai multor biserici si manastiri, cautand sa cunoasca unde doreste Sfanta Filofteia sa-i fie asezat trupul. Abia cand au rostit numele Bisericii "Sfantul Nicolae" de la Curtea de Arges, trupul sfintei s-a facut usor.

SINAXARUL ZILEI - 
7 DECEMBRIE -
SF. FILOFTEIA DE LA ARGES 


 

Moastele Sfintei Filofteia au fost depuse spre venerare in Catedrala din Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393. In anul 1396, domnitorul Mircea cel Batran (1386-1418) al Tarii Romanesti a primit moastele Sfintei Filofteia, pe care le-a asezat in Biserica Domneasca "Sfantul Nicolae" din Curtea de Arges. In anul 1893, din cauza starii de degradare a bisericii, moastele sale au fost mutate mai intai in Biserica "Sfantul Gheorghe", iar apoi la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Olari, din localitate. In anul 1917, moastele Sfintei Filofteia au fost adapostite in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa incheierea razboiului, au fost readuse la Curtea de Arges si asezate in Catedrala episcopala cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorie a Sfantului Voievod Neagoe Basarab. Din anul 1949 au fost mutate in paraclisul Manastirii Curtea de Arges, unde sunt prezente si astazi.


Daca in trecut, sfanta avea mai mult o cinstire locala, cultul ei s-a generalizat cu trecerea timpului. Astfel, in anul 1950, pe 28 februarie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat cinstirea sfintei in toata Biserica noastra. Iar in anul 1955, in luna octombrie, a avut loc la Curtea de Arges si slujba speciala inchinata recunoasterii acestei cinstiri, in prezenta patriarhului Justinian Marina si a numerosi ierarhi romani si straini.

sursa:crestinortodox.ro

Troparul Sfintei Mucenite Filofteia, glasul al 8-lea

Intru rabdarea ta ti-ai agonisit plata ta, Fericita Filofteia, intru ispite neincetat rabdand, in batai suferind, in necazuri binevoind, pe saraci miluindu-i si pe flamanzi saturandu-i; roaga-te lui Hristos Dumnezeu, buna fecioara, sa se mantuiasca sufletele noastre.


Condacul Sfintei Mucenite Filofteia, glasul al 6-lea

Filofteia preafericita, din pruncie te-ai adus prin fapta buna jertfa fara prihana lui Dumnezeu, Celui ce mai inainte de a te naste te stia pe tine, care te-ai facut podoaba fecioarelor si locuitoare camarii celei de nunta, vrednica de lauda. Pentru aceea cantam tie: Bucura-te, fecioara, pururea pomenita!

Comentarii

  1. Rugăciune către Sfânta Filofteia, la vreme de boală18:33

    Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, ne rugăm ție cu genunchii plecați și cu lacrimi fierbinți. Adu-ți aminte de neputința firii omenești, care cuprinde și împresoară pe tot muritorul, de la naștere, întocmai ca mrejele păianjenului.
    Întru aceste mreji fiind căzuți și noi, smeriții, și neputând scăpa de ele fără ajutorul lui Dumnezeu, te rugăm pe tine să ne fii mijlocitoare către Dânsul.
    Că El însuși te-a preamărit și te-a trimis în această țară, ca s-o aperi și s-o păzești de toate răutățile.
    Așa, Sfântă mare muceniță a lui Hristos, Filoftee, milostivește-te spre lacrimile bătrânilor, spre suspinele maicilor, spre cererile pruncilor și spre noi, care cădem cu genunchii plecați și cerem, prin rugăciunile tale cele sfinte, ajutor și mântuire din supărările ce ne cuprind.
    Căci știm, Sfântă muceniță, că pentru păcatele noastre pătimim acestea toate, adică: boli, sărăcire, prigoniri de la vrăjmași, neploaie la vreme și alte asemenea rele.
    Pentru aceasta cădem la milostivirea ta, ca să nu pătimească și cei nevinovați din pricina noastră.

    Fie-ți milă și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, ca să strigăm ție: bucură-te, fecioară, mare muceniță Filoftee. Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, primește smerita mea rugăciune pentru iertarea păcatelor mele și ca un îndurat, cu dreapta Ta cea atotputernică stinge-mi focul ce m-a cuprins, încetează-mi boala și cu milostivirea Ta ridică-mă din patul durerilor, pentru slava numelui Tău. Ca Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

    RăspundețiȘtergere
  2. La Mulți Ani!18:39

    În această zi specială vă urez numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor și fie ca Sfânta Muceniță Filofteia să vă călăuzească mereu în viață. Sincere si calde felicitări celor ce-si serbează onomastica in ziua sărbătoririi Sf. Mc. Filofteia, însoțite de tradiționalele urări de bine, pace si împliniri alături de cei dragi. La Mulți Ani, cu pace!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare