Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Cum Smerenia și Simplitatea Vindecă Inima / film de scurtmetraj

   Care sunt căile prin care putem cultiva pacea și fericirea, atât în noi înșine, cât și în relațiile noastre?

Prin urmare, ascultarea, smerenia și sărăcia sunt mai mult decât virtuți; sunt căi prin care putem cultiva pacea și fericirea, atât în noi înșine, cât și în relațiile noastre.

   Neascultarea și iubirea de argint au adesea consecințe negative asupra relațiilor și asupra stării interioare a sufletului. Când cineva alege să nu asculte, fie de sfaturile înțelepte, fie de autoritatea duhovnicească, deschide poarta unei lipse de armonie și alimentează un sentiment de mândrie sau izolare. La fel, iubirea de argint – dorința excesivă pentru bunuri materiale sau pentru bogății – creează o sete nesfârșită care îl îndepărtează pe om de valorile creștine, împiedicând astfel o viață trăită în echilibru.

În schimb, smerenia și sărăcia de bună voie (nu neapărat lipsa materială, ci eliberarea de atașamentul față de lucrurile materiale) sunt chei care deschid porțile bucuriei și unității interioare. Smerenia ne învață să ne raportăm corect la ceilalți, să-i vedem ca pe egali sau chiar superiori nouă, îndepărtându-ne de egoism și mândrie. Acest lucru aduce pace în inimă și relații armonioase.

   Sărăcia de bună voie, înțeleasă ca simplitate și eliberare de dorințe, ne dăruiește libertatea de a ne bucura de lucruri mici și de a aprecia darurile neprețuite ale vieții: familia, prietenia, sănătatea și credința. Când cineva trăiește astfel, inima devine mai unitară, mai curată, și chiar micile bucurii sunt amplificate.

   Prin urmare, ascultarea, smerenia și sărăcia sunt mai mult decât virtuți; sunt căi prin care putem cultiva pacea și fericirea, atât în noi înșine, cât și în relațiile noastre.

Cum Smerenia și Simplitatea Vindecă Inima / film de scurtmetraj


Comentarii

Postări populare