Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Orice varsta ai avea, tine aripile intinse.

Orice varsta ai avea, tine aripile intinse.

Rugaciunea, e o aripa, cealalta este credinta, iar amandoua ne ridica la cer.

Rugaciunea, e o aripa, cealalta este credinta, iar amandoua ne ridica la cer. Dar nimeni nu poate zbura doar cu o aripa: rugaciunea fara credinta e la fel de zadarnica precum credinta fara rugaciune. 

Daca rugaciunea ti-e tare putina, poti sa strigi cu folos catre,
 HRISTOS: 

"Doamne, invata'ma sa ma rog!

Daca credinta este slaba, striga catre MANTUITORUL

"Doamne, da'mi credinta, te rog!"

Rugaciunea este arma cea mai de capatai si de trebuinta. Staruieste'n rugaciune (Roaga-te ne'ncetat), si vei birui toate puterile raului, care va tulbura.

Fiinta superioara are nevoie de aer curat si soare. Ar fi o nebunie sa stai inchis in casa cu draperiilor trase si sa spui: nu este lumina, nu am aer! 

Staruiti in rugaciune, puterea sau harul lui Dumnezeu este pretutindenea si in tot locul la indemana tuturora, dar nu poti lua din el, fara sa doresti si sa lucrezi pentru aceasta.

Orice varsta ai avea, tine aripile intinse.

 Parintele Arsenie Papacioc

 Cautati la pasarile cerului!

„Ceea ce sunt aripile pentru pasari, aceea este rugaciunea pentru un crestin adevarat. Rugaciunea cea adevarata ne da aripi sufletesti sa ne ridicam sufleteste spre cer, spre Dumnezeu.”

Asa cum aripile ajuta pasarile sa zboare tot asa si rugaciunile ajuta oameni sa se inalte. Rugaciunea adevarata da aripi sufletului nostru si ne ridica sufletul la cer, la Dumnezeu. Rugaciunea este o forta mistica care „ne scoate din lume” (Ioan 17:16) si ne leaga de cer, vesnicie si Dumnezeu.

Aceasta pasare nu zboara intotdeauna, dar este intotdeauna gata sa zboare. Un crestin adevarat este intotdeauna gata sa se roage. Nu doar ca se ruga punctual noaptea si dimineata, dar se ruga tot timpul – cu ganduri si cuvinte – oricand, oriunde. Viata lui a fost o viata de rugaciune.

Nu exista nenorocire mai mare pentru o pasare decat pierderea aripilor. Cand si-a pierdut aripile, si-a pierdut viata. Ea este gata sa fie ucisa de oameni sau animale in orice moment. Am vazut odata o pasare cu aripa rupta. Un caine a aparut rapid si a apucat-o.

Acelasi lucru este valabil si pentru crestinii care si-au pierdut aripile rugaciunii. Demon Hound l-a prins si l-a ucis cu usurinta.

din Cautati la pasarile cerului! Parintele Iosif Trifa

Comentarii

  1. Sfântul Marcu Ascetul07:22


    "Când îţi aduci aminte de Dumnezeu înmulţeşte rugăciunea, ca, atunci când îl vei uita, Domnul să-și aducă aminte de tine".

    RăspundețiȘtergere
  2. Victima propriei trandaveli.07:29


    O pasare a venit sa-i ceara unui pescar cativa viermisori. I s-a parut mai comod sa ceara, decat sa caute acolo unde ar fi gasit fara indoiala. "Da-mi si mie doi viermisori”, a spus ea. "Iti dau, dar da-mi si tu o pana din aripile tale”. Zambind, pasarea i-a dat. Dupa ce a mancat viermisorii, a zburat in inaltimi. In a doua zi, a venit din nou catre pescar si i-a dat acestuia doua pene pe alti viermisori. Si acest schimb l-a facut timp de mai multe zile. Cand a venit iarna, nu a mai putut sa zboare spre tarile calde. Isi vanduse puterea pe nimic, pe ceea ce ar fi putut capata prin propria sa munca. A fost victima propriei trandaveli.

    RăspundețiȘtergere
  3. PILDA - Rugaciuni nepotrivite _13:54


    Cuviosul Daniil Egipteanul s-a rugat pentru Evloghie Pietrarul sa-l imbogateasca Dumnezeu. Pietrarul era primitor de oaspeti si la el tragea Sfantul de fiecare data cand se ducea in oras.

    Dumnezeu i-a spus sa-l lase, ca este bine asa cum este, sa-si castige putinul din munca sa, la care Daniil a insistat, spunand: "Daca ar avea mai multi bani, ar face mai mult bine, ar primi, ar face o casa de oaspeti, cati oameni ar putea ajuta!".

    Dupa un timp, pietrarul a gasit o comoara, a luat banii, a fugit in Alexandria, a facut un palat si nu mai primea pe nimeni, o ducea in chefuri. Sfantul Daniil l-a adus mai tarziu inapoi prin lucrare dumnezeiasca la saracia sa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare