" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

04 octombrie

Rugati'va ne’ncetat

   🇷ecomand o stare de veselie interioara, din inima, o stare care inseamna rugaciune ne'ncetata.

( Arhimandritul Arsenie Papacioc )


Rugaciunea este o stare a omului si nu e conditionata de vreo carte anume, pentru ca ne putem ruga si altfel decat cu gura. Mai de folos decat cuvantul rostit este stradania nostra de a ne lipi cu mintea si cu inima de Dumnezeu, de a chema mereu numele lui Iisus Hristos, ca pavaza impotriva puterilor nevazute ce uneltesc impotriva noastra.

Un om se poate ruga ne'ncetat atunci cand in tot ceea ce face nu'si dezlipeste mintea de Dumnezeu, cand gandeste si simte prezenta lui Dumnezeu in inima lui.

E vorba de o stare launtrica, un mod de a fi, castigat de oameni prin chemarea ne'ncetata a Numelui lui Iisus. Nu numai cand intri in biserică, ci si in celelalte ceasuri sa te ingrijesti de acest lucru, fie ca muncesti, fie că dormi, fie ca te afli pe drum, fie ca mananci, fie ca bei, fie ca stai culcat...

Biserica Sfântul Dumitru, Comuna Fântânele, județul Iași 

Rugati'va ne’ncetat

Minunat este ca oamenii sa se roage totdeauna si sa nu-si piarda nadejdea, cum spune Domnul (Luca 18.). Si Apostolul mai spune: Rugati'va ne'ncetat (1 Tesaloniceni 5, 17) − adica si noaptea, si ziua, si in orice ceas.

Nu numai cand intri in biserica, ci si in celelalte ceasuri sa te ingrijesti de acest lucru; fie ca muncesti, fie ca dormi, fie ca te afli pe drum, fie ca mananci, fie ca bei, fie ca stai culcat − sa nu intrerupi rugaciunea.

roaga-te in tot locul stapanirii Lui
Rugati'va ne’ncetat

Nu astepta ziua de duminica sau de sarbatoare, nu alege locuri deosebite ci, precum a spus proorocul David, roaga-te in tot locul stapanirii Lui (Psalmi 102, 22). De aceea, fie ca esti in biserica, fie ca esti acasa, fie ca esti pe camp, fie ca pasti oile, fie ca zidesti ceva nu parasi rugaciunile; si, cand este cu putinta, pleaca'ti genunchii, iar cand este cu neputinta acest lucru, roaga'te cu mintea  si seara, si dimineata, si la amiaza.
(Sfantul Cuvios Efrem Sirul)

"Vedeti ca nu cumva cineva sa'i rasplateasca cuiva raul cu rau, ci'ntotdeauna sa urmariti binele: si unul catre altul, si fiecare catre toti. Bucurati-va'ntotdeauna, rugati'va ne'ncetat, multumiti intru toate, caci aceasta este voia lui Dumnezeu intru Hristos Iisus pentru voi. Duhul sa nu-l stingeti, profetiilee sa nu le dispretuiti. Supuneti totul incercarii, pastrati ce e bine, feriti'va de orice fel de rau. Si Insusi Dumnezeul pacii sa va sfinteasca in chip desavarsit; si intregul vostru duh si suflet si trup pazeasca'se fara prihana intru venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Credincios este Cel ce va cheama; El o va face. Fratilor, rugati'va pentru noi. Pe toti fratii imbratisati'i cu sarutare sfantai."
Apostolul Pavel - 1 Tesaloniceni 5: 15-26

Un om se poate ruga ne'ncetat atunci cand in tot ceea ce face nu'si dezlipeste mintea de Dumnezeu, cand gandeste si simte prezenta lui Dumnezeu in inima lui.

Rugaciune este oglinda mintii si felinarul constiintei.

Sfantul avva Isaia, sihastrul egiptean, spunea despre rugaciune ca este oglinda mintii si felinarul constiintei.

Altcineva a asemuit'o cu acea voce linistita ce se aude ne'ncetat intr'o casa: toti hotii care se furiseaza pana la ea dau bir cu fugitii cand aud pe cineva pazind acolo inauntru. 

Casa este inima, furii sunt rautatile. Vocea pazitorului este rugaciunea. Dar de acum nu mai sunt eu insumi pazitorul, ci Hristos este.

Rugaciunea nu inceteaza odata cu terminarea rugaciunilor de dimineata. Trebuie sa ne mentinem rugaciunea toata ziua si in toate imprejurarile. La lucru, in mers si in timpul meselor, cu staruinta, de indata ce se iveste ocazia, aduci rugaciunea din nou si iti indrepti atentia catre continutul rugaciunii.

Deasa repetare este importanta.

Prin bataile de aripi repetate des se inalta pasarea deasupra norilor;
inotatorul trebuie sa dea des din brate si din picioare de nenumarate ori pana ajunge la mal.
Dar de se opreste pasarea din zbor, trebuie sa se multumeasca a sta in negura de pe pamant. Iar dedesubtul inotatorului pandeste adancul cel mai intunecat. Asadar, roaga'te ne'cetat in acest fel ceas de ceas, zi de zi.

Un om se poate ruga ne'ncetat atunci cand in tot ceea ce face nu'si dezlipeste mintea de Dumnezeu, cand gandeste si simte prezenta lui Dumnezeu in inima lui.

Rugaciune fara cuvinte este semnul Sfintei Cruci

Fa adesea semnul crucii: este o rugaciune fara cuvinte. Intr-o clipa, fara de cuvinte greoaie, arata voia ta de a'L urma pe Hristos si de a'ti rastigni trupul, de a primi de bunavoie tot ce'ti trimite Sfanta Treime. Dar semnul crucii este si arma impotriva duhurilor rele: foloseste aceasta arma adesea si cu luare aminte.

PILDA CRESTINA-ORTODOXA

Rugăciunea ne'ncetată, a unei tărânci


La Parintele Paisie Olaru venise o femeie sa se spovedeasca. 

Ea l-a intrebat: 

- Parinte, cum o fi cu mantuirea mea? Eu nu stiu multe rugaciuni pe de rost, pentru ca nu am fost data la scoala si nu stiu sa citesc. 

Parintele a intrebat-o: 

- Si nu te rogi?, la care ea a grait: 

- Ma rog, cum sa nu ma rog. 

Si cum te rogi?.

- Uite cum ma rog. Atunci cand matur prin casa zic in mintea mea:  Doamne, curateste sufletul meu, cum curat eu gunoiul din casa. Atunci cand spal rufe spun din nou: Spala, Doamne, negreala pacatelor din inima mea, ca sa fie frumoasa, asa cum e o rufa curata si spalata. Cand fac orice alt lucru spun aceleasi cuvinte. Femeia l-a intrebat in final: 

- Parinte, o fi buna rugaciunea asta?, iar parintele Paisie i-a spus asa:

- Numai asa sa te rogi toata viata de acum inainte!.

7 comentarii:

SLAVIT SA FIE DOMNUL! spunea...

Roagă-te şi nu te teme de nimic, nu te înfricoşa de necazuri, nu te înspăimânta de năpăstuiri, căci rugăciunea le va înlătura. Roagă-te oricum, oricât de neputincios, numai roagă-te mereu, şi nu te nelinişti de nimic; fii vesel şi liniştit cu duhul, căci rugăciunea te va înţelepţi.

Părintele Arsenie Boca

Slăvit sa fie DOMNUL! spunea...

Mai înainte de a te călca necazurile, roagă-te lui Dumnezeu și în vremea necazului Îl vei afla pe Dânsul și El te va auzi; înainte de poticnire, cheamă-L și te roagă; și înainte de rugăciune, pregătește-ți făgăduințele, ca pe niște merinde. Arca lui Noe a fost pregătită în timp de pace și cu o sută de ani înainte cresta lemnul pentru ea. Dar în vremea urgiei cei răi au pierit, iar cel drept acoperit a fost.

RUGACIUNI PENTRU A FI ROSTITE NEINCETAT spunea...

Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Tie Îți mulțumesc pentru viața care mi-ai dat-o şi pentru binefacerile care le-ai revărsat asupra mea

Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, iartă-mă pentru păcatele care le-am făcut cu gândul, cu cuvântul şi cu fapta, cu voie şi fără voie, cu ştiinţă şi fără știință.

Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi și pe toată lumea Ta.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, sporeşte-ne credința.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, dă-mi putere să propovăduiesc numele Tău.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine păcătosul.

Timo Drag spunea...


Iata o rugaciune care poate aduce bucurie:

" DOAMNE, Tatăl nostru ceresc,
Îți mulțumim pentru darul vieții și pentru toate binecuvântările pe care le-ai răspândit în jurul nostru.
Astăzi, mă rog Ție, să îmi umpli inima de bucurie și să mă ajuți să văd frumusețea și binele din jurul meu.
Ajută-mă să fiu recunoscător pentru fiecare zi și să apreciz micile bucurii pe care le aduci în viața mea.
Mă încred în TINE și în puterea TA de a ne aduce bucurie și pace.
Amin. "

Vrei să dobândeşti rugăciunea ? spunea...

"Vrei să dobândeşti rugăciunea. Osteneşte-te în rugăciune, că Dumnezeu, văzând cu câtă osteneală o cauţi, îţi va dărui-o ţie".
Sfântul Macarie cel Mare

Arhimandritul Teofil Părăian: spunea...


Cum eşti, aşa ţi-e rugăciunea, cum te porţi, aşa te rogi.

TREIME SFÂNTĂ, slavă ȚIE: spunea...


O, Părinte Sfinte, miluiește-mă!
O, binecuvântate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad!
O, Duhule Sfinte, dă-ne nouă darul Tău și acoperământul Tău!

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Acatistul INVIERII / IISUSE, Cel ce ai INVIAT din morti, inviaza si Sufletele noastre !

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~