Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Rugăciunea pentru binecuvântarea citirii

   Rugăciunea pentru binecuvântarea citirii


   "Rugăciunea pentru binecuvântarea citirii" este o rugăciune recitată înainte de a începe o lectură importantă, fie că este vorba de texte sacre sau de orice alte scrieri ce necesită o atenție specială. Această rugăciune este menită să ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru a obține o înțelegere clară a textului și pentru a aduce roade spirituale prin citire. Este un mod de a sfinți actul lecturii și de a-l transforma într-o experiență binecuvântată.

În tradiția creștin-ortodoxă, de exemplu, se obișnuiește să se rostească rugăciuni specifice înainte de citirea Sfintei Scripturi. Scopul este de a invoca înțelepciunea Duhului Sfânt, pentru ca mintea și inima să fie deschise spre înțelegerea adevărurilor divine. De multe ori, această rugăciune include expresii de mulțumire și umilință, cerând ajutor pentru o înțelegere profundă a învățăturilor conținute în text.

Un exemplu de astfel de rugăciune ortodoxă este: 👇

" Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, luminează-mi mintea și deschide-mi inima ca să pot înțelege Cuvântul Tău și să-L împlinesc în viața mea, spre slava Ta și spre folosul meu sufletesc. "

Rugaciune, inainte de a lectura si a intelege cu folos Sfanta Scriptura.👇

Rugati'va pentru o citire cu folos a Sfintei Scripturi

   Straluceste in inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neinserata a cunostintei dumnezeirii Tale si deschide ochii cugetului nostru spre cunoasterea evanghelicelor Tale propovaduiri; pune intru noi si frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupesti cu totul calcandu'le, viata duhovniceasca sa petrecem, toate cele ce sunt spre placerea Ta cugetandu'le si facandu'le. 

Ca Tu esti luminarea si sfintirea si mantuirea sufletelor noastre si Tie slava inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin.

Rugaciunea rostita, inainte de a invata din Sfanta Carte

Comentarii

  1. Ieromonahul Gabriel Bunge10:05

    Daca vrei sa inveti sa inoti, sari in apa. Doar asa poti invata. Doar cel care se roaga va simti sensul, gustul si placerea rugaciunii. Nu poti invata sa te rogi stand intr-un fotoliu urias si calduros. Daca esti pregatit sa ingenunchezi, sa te pocaiesti cu sinceritate, sa iti ridici ochii si mainile catre Cer, atunci multe lucruri iti vor deveni intelese.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arhim. Siluan Visan...08:06

    Toate minunile care sunt mentionate in Sfanta Evanghelie si citite iara si iara an de an, au scopul de a ne intari in credinta si a ne trezi sentimentul dragostei. Suntem chemati sa iubim, nu doar sa credem; suntem chemati sa cercetam, nu sa ramanem pasivi; caci fiecare zi poate fi o rascruce si fiecare gand ar trebui sa fie o rugaciune.
    Dostoievski spunea ca: "Daca vrei sa vezi Raiul, uita-te in ochii unui copil”

    RăspundețiȘtergere
  3. Rugăciune înainte de citirea din Sfintele Cărţi, alcătuită de Sfântul Ioan Gură de Aur :16:52




    D O A M N E, I i s u s e H r i s t o a s e, deschide-mi ochii inimii, ca să ascult cuvântul Tău şi să-l înţeleg pe el şi să fac voia Ta, că străin sunt eu pe pământ. Să nu ascunzi de mine poruncile Tale, ci să-mi descoperi ochii, ca să văd minunile din Legea Ta, Arată-mi mie cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale. Spre Tine nădăjduiesc, Doamne, Dumnezeul meu, ca să-mi luminezi mintea şi gândul cu lumina înţelege­rii Tale, ca nu numai să citesc cele scrise, ci să le şi împlinesc . Ca nu spre osândă să citesc vieţile şi cuvintele Sfinţilor, ci spre înnoire şi luminare, spre sfinţire, spre mântuirea sufletului şi spre moştenirea vieţii veşnice. Că Tu eşti luminarea celor ce zac întru întuneric şi de la Tine este toată darea cea bună şi tot darul cel desăvârşit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh .
    AMIN!

    RăspundețiȘtergere
  4. Rugăciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi .17:18


    Dragilor, vă recomand ca înainte de citirea Sfintei Scripturi să spuneți din inimă această rugăciune.

    Spune-ți-o încet înainte de a citi Sfânta Evanghelie în Sfintele Taine.

    Strălucește în inimile noastre, IUBITORULE de oameni DOAMNE, lumina cea neînserată a cunoștinței dumnezeirii Tale și deschide ochii cugetului nostru spre cunoașterea evanghelicelor Tale propovăduiri; pune întru noi și frica de fericitele Tale porunci, ca poftele trupești cu totul călcându-le, viață duhovnicească să petrecem, toate cele ce sunt spre plăcerea Ta cugetându-le și făcându-le.
    Că Tu ești luminarea și sfințirea și mântuirea sufletelor noastre și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
    Amin!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare