Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Sarbatorim si ziua Sfintei Scripturi: Ziua Bibliei

In ziua de cinstire a Sfantului Ioan Gura de Aur sarbatorim si ziua Sfintei Scripturi. Ziua Bibliei

In ziua de cinstire a Sfantului Ioan Gura de Aur sarbatorim si ziua Bibliei
13 noiembrie: ZIUA BIBLIEI
   In cadrul sedintei de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din 14-15 noiembrie 2006, a fost hotarata instituirea unei zile din cursul anului dedicata Bibliei, cartea ce cuprinde cuvantul lui Dumnezeu, comoara cea mai pretioasa de lumina si mantuire pe care El a dat-o oamenilor. Ziua Bibliei are drept scop sa reaminteasca fiecaruia datoria morala si de constiinta de a citi Sfanta Scriptura, avand in vedere rolul acesteia in viata liturgica si formarea duhovniceasca a credinciosilor.

    In acest sens, Sfantul Sinod a hotarat instituirea Zilei Bibliei in data de 13 noiembrie, ziua pomenirii Sfantului Ioan Gura de Aur.


    Despre Biblie, Sfantul Ioan Hrisostom spune ca nu este nimic in paginile ei care sa nu fie spus cu scop, care sa nu aiba ascuns mare folos; nimic nu este inutil, totul a fost dictat de catre Duhul Sfant. In ceea ce priveste eternitatea invataturilor din Sfanta Scriptura, acelasi ierarh spune ca mai lesne este sa se stinga soarele decat sa treaca cuvintele Domnului nostru.

Sfantul Sinod a hotarat instituirea Zilei Bibliei in data de 13 noiembrie, ziua pomenirii Sfantului Ioan Gura de Aur

   Sfantul Ioan Gura de Aur evidentiaza ca Sfanta Scriptura este de la Dumnezeu si o numeste adevar capital, dogma esentiala si fundamentala pe care n-ar trebui s-o uite niciodata savantii, interpretii si lingvistii.


    Marele teolog roman Dumitru Staniloae afirma ca Sfanta Scriptura este Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu, Care s-a talmacit pe Sine in cuvinte, in lucrarea Lui de apropiere de oameni, pentru ridicarea lor la El, pana la Intruparea, Invierea si Inaltarea Lui ca om. Scriptura reda ceea ce continua sa faca Fiul lui Dumnezeu cu noi din aceasta stare de Dumnezeu si om desavarsit, deci Scriptura talmaceste lucrarea prezenta a lui Hristos.

 


    Pe teritoriul tarii noastre, prima biblie in limba romana a aparut in anul 1688. Supranumita Biblia de la Bucuresti, aceasta a fost realizata de catre episcopul Mitrofan al Husilor si de fratii Radu si Serban Greceanu si revazuta de arhiereul Gherman din Nissa Capadociei. Tiparirea Bibliei a inceput la data de 5 noiembrie 1687 si s-a incheiat in septembrie 1688.

    Biblia de la Bucuresti reprezinta o opera de mari proportii pentru vremea in care a fost tiparita: are 944 de pagini, format mare. Textul este imprimat cu litere mici, chirilice, dispus pe doua coloane, cu exceptia celor doua prefete unde exista o singura coloana.

Sursa:basilica.ro

⏩   Rugaciunea / inainte de a citi si intelege Sfanta Scriptura

Comentarii

  1. Ziua Bibliei a fost instituită în 2006 printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, cu scopul de a le aminti credincioșilor datoria de a citi Sfânta Scriptură. Este marcată în 13 noiembrie, ziua de în care este serbat Sfântul Ioan Gură de Aur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfântul Ioan Gură de Aur_12:55


    "Unele drumuri şi străzi sunt netede şi drepte, altele anevoioase şi cu urcuşuri.
    Tot aşa, unele locuri din Dumnezeieştile Scripturi sunt tuturor uşor de înţeles, iar altele au nevoie de multă luare aminte".

    RăspundețiȘtergere
  3. Arhim. Siluan Visan.08:06

    Toate minunile care sunt mentionate in Sfanta Evanghelie si citite iara si iara an de an, au scopul de a ne intari in credinta si a ne trezi sentimentul dragostei. Suntem chemati sa iubim, nu doar sa credem; suntem chemati sa cercetam, nu sa ramanem pasivi; caci fiecare zi poate fi o rascruce si fiecare gand ar trebui sa fie o rugaciune.
    Dostoievski spunea ca: "Daca vrei sa vezi Raiul, uita-te in ochii unui copil”

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare