Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Fii foarte atent cu mintea ta, nu o impovara cu tristetea si cu probleme inutile "Cuvintele batranilor"

   Fii foarte atent cu mintea ta, nu o impovara cu tristetea si cu probleme inutile / fragment din cartea "Cuvintele batranilor"

 


   Batranul Ieronim le repeta mereu fiilor sai duhovnicesti: 

Fiti atenti la mintea voastra. Nu o inrobiti cu nimic. Eu insumi regret ca am construit biserici, ca mi'am inrobit mintea cu multe griji si am impiedicat'o sa se roage". 

Si adauga: 

Fiti foarte atenti cu mintea voastra. Nu o impovarati cu tristetea si cu probleme inutile. Cand apa este curata si linistita, tu vezi pana-n adancime si poti observa chiar si o pietricica. La fel este si cu mintea".
 

 Paza mintii este o conditie a rugaciunii. Batranul Iosif Isihastul, cu bogata experienta din Sfantul Munte, zicea: 

O rugaciune fara atentie si trezvie este o pierdere de timp, o munca fara rasplata. Noi trebuie sa fim atenti asupra simturilor, a celor launtrice si a celor din afara. Caci fara aceasta atentie, mintea si puterile sufletului se raspandesc in lucruri desarte si obisnuite - ca si apa murdara ce curge pe drum. Nimeni nu se poate ridica spre inaltimi, daca nu uraste lucrurile pamantesti. Adesea ne rugam si mintea noastra se imprastie la lucrurile ce-i plac, este atrasa de obisnuit. De aceea trebuie sa ne sfortam pentru a ne reculege si a fi atenti la cuvintele Rugaciunii".

 Referitor la mintea care se imprastie in timpul rugaciunii, Batranul Ieronim zicea: 

N-are importanta ca mintea scapa adesea, departe de rugaciune si de cuvintele pe care le pronuntam. Sa fim atenti insa ca noi sa nu ne imprastiem! Ea va reveni. Mintea se aseamana cu un pui mic. El fuge incoace, fuge incolo, nu ramane aproape de mama lui, care este legata de un loc. Dar cand s-a obosit, el revine sa se odihneasca si sa doarma la picioarele ei".

 In timpul rugaciunii ni se perinda in minte chipul diferitelor persoane. Ieronim, Batranul din Egina, dadea sfatul: 

Daca o persoana, oricine ar fi, se interpune intre tine si Hristos, respinge imediat aceasta imagine. Caci ea rapeste mintea care trebuie sa fie intreaga la Dumnezeu"

 Asupra lucrarii mintii, Batranul Iosif zicea: 

Mintea hraneste sufletul. Tot ce ea aude sau vede, bun ori rau, face sa coboare in inima, care este centrul puterilor spirituale si fizice ale omului".

Cand mintea omului se purifica si se ilumineaza - caci ea are propria sa iluminare, independenta de harul divin, cu ajutorul caruia, cum zic Parintii, ea vede mai departe decat dracii - ea primeste, in plus, iluminarea harului divin, pana acolo incat acesta poate locui constant in ea si-i acorda vedenii si contemplatii. Daca omul are dorinta de a vedea si invata cateva lucruri ce-l intereseaza, poate sa ceara acestea in rugaciune; harul va lucra pentru a-i implini cererea."

Parintele Dionysios Tatsis

sursa:crestinortodox.ro

Comentarii

  1. (I Petru 5:7)07:57


    „Lăsaţi-I DOMNULUI și DUMNEZEULUI nostru , toată grija voastră, căci El are grijă de voi”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mitropolitul Atanasie de Limassol.07:59


    Griji, griji şi numai griji care ne distrug. Omul duhovnicesc trebuie să cunoască măsura. Stabileşte-ţi această măsură. Învață-te să spui: ajunge! Ai venit acasă - stinge telefonul, lasă toate grijile la o parte - acum ești acasă, acordă timpul cuvenit familiei, ție însuţi şi lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfantul Maxim Marturisitorul _09:25



    "Cel ce iubeste cu adevarat pe Dumnezeu, acela se si roaga cu totul neimprastiat.
    Asadar nu iubeste pe Dumnezeu cel ce are mintea legata de ceva din cele pamantesti".

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare