Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Rugaciunea Sfantul Vasile cel Mare

   Daca Sfantul Vasile cel Mare se ruga astfel lui Dumnezeu, a carui sfintenie o marturiseste viata si minunile sale, cum ne vom ruga oare noi, care zilnic intristam si indepartam pe DUMNEZEU din inima noastra, din pricina greselilor, neimplinirii poruncilor si vietuirii fara de dragoste aproapelui nostru?


 

   Scrisa de Sfantul Vasile cel Mare, aceasta rugaciune este una dintre cele mai frumoase, cuprinzatoare si profunde rugaciuni din crestinism. Este inclusa in cea de-a 9-a ora de slujba, care marcheaza mijlocul dupa-amiezii, corespunzatoare ora 15:00, cand Mantuitorul si-a dat duhul pe cruce.

 

RUGACIUNE

   “ Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce indelung ai rabdat pentru greselile noastre, si pana la acest ceas de acum ne-ai adus pe noi, intru care, pe lemnul cel de viata facator fiind rastignit, talharului celui bine cunoscator intrare in Rai ai facut si cu moartea pe moarte ai sfaramat, curateste-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai, ca am gresit si faradelegi am facut, si nu suntem vrednici sa ridicam ochii nostri, si sa privim la inaltimea cerului, pentru ca am lasat calea dreptatii Tale, si am umblat in voile inimii noastre.
   Ci ne rugam neasemanatei bunatatii Tale, iarta-ne pe noi Doamne, dupa multimea milei Tale, si ne mantuieste pentru sfant numele Tau, ca s-au stins intru desertaciuni zilele noastre.
   Scoate-ne din mana potrivnicului, iarta noua pacatele noastre si omoara gandul nostru cel trupesc, ca lepadand pe omul cel vechi, intru cel nou sa ne imbracam, si Tie sa vietuim, Stapanului nostru, si Facatorului nostru de bine.
   Si asa urmand poruncile Tale, la odihna cea vesnica sa ajungem, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc.
   Ca Tu esti cu adevarat veselia cea adevarata, si bucuria celor ce Te iubesc, Hristoase Dumnezeule, si Tie slava inaltam, impreuna si Parintelui Tau cel fara de inceput, si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. “

Comentarii

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare