Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Cum sa dobandim mantuirea? Din cartea "Sfintii Parinti"

    Cum sa dobandim mantuirea?

Margaritare din cartea "Sfintii Parinti despre cum sa dobandim mantuirea"

  

Calea cea dreapta a mantuirii omului se cunoaste dupa rabdarea ispitelor si implinirea permanenta a poruncilor.

Margaritare din cartea "Sfintii Parinti despre cum sa dobandim mantuirea"

Cel ce fuge de rabdare, unul ca acela fuge de mantuire.

   Trebuie sa rabdam toate ispitele si incercarile, asa cum a rabdat Mantuitorul, si nu doar sa le rabdam, ci si cu bucurie sa le primim pe acestea. Doar atunci vom dobandi mantuirea - ascultand de Domnul intru rabdare si indurare.

   De grairea de rau, de zavistie si barfa, nicicand, in nici un loc, nimeni nu poate sa fuga. A ne ascunde de aceasta inseamna a indeparta toate posibilitatile de mantuire.

   Fiecarui om ii este data de Dumnezeu o masura a mantuirii lui. Pe cat ne vom smeri, pe atat ne vom apropia de Domnul. Iata pentru ce smerenia si rabdarea ne ajuta intotdeauna daca voim sa ne mantuim.

   Cuvantul lui Dumnezeu ne este noua de folos pentru mantuirea sufletului. Daca nu poti sa citesti, nu te indeparta din locul unde auzi Cuvantul si primesti folos din aceasta.

   Judecata de sine este cale de mantuire.

   A iubi pe vrajmasi, a le face lor bine si a te ruga pentru mantuirea lor este mare rascumparare a pacatului pe calea mantuirii noastre.

   Nu trebuie sa porti convorbiri care nu duc la mantuirea sufletului Cel ce fuge de rabdare acela fuge de mantuire.

Fara necazuri nu exista mantuire, iar cei care le rabda pe ele asteapta imparatia cerurilor.

Nu te rusina sa-ti descoperi toate pacatele tale inaintea preotului, ca sa nu te rusinezi de ele in Ziua judecatii.

Daca nu sunt necazuri, nu exista nici mantuire.

Dupa rugaciune, datoria noastra este de a ne ingriji de mantuirea aproape in afara de pocainta, cale de rnantuire nu afla omul.

Putini simt astazi oamenii cu can ai putea sa vorbesti despre mantui rea sufletului, singurul lucru cu adevarat folositor. Nici un prinos nu este atat de placut Domnului, precum grija omului pentru mantuirea sufletului sau.

Calea catre mantuire este postul si rugaciunea.

Smerenia inseamna a placea lui Dumnezeu. Ea este luminare a mintii omului, mantuire a sufletului, casei blagoslovenie si tuturor mangaiere.

Trebuie sa avem hotarare puternica de a muri pentru Hristos, pentru poruncile Lui si pentru mantuirea fratilor nostri. Sa nu avem nadejde insa intru noi insine, ci doar in Dumnezeu.

Cine socoteste sa stea mai mult la citire decat sa se indeletniceasca cu rugaciunea asa cum trebuie, se afla intru inselare si se indeparteaza de mantuire.

   Partea tuturor celor ce vor sa se mantuiasca este suferinta. Pentru aceasta, daca suferim sa ne bucuram, caci in acest timp se lucreaza mantuirea noastra.

   Intreaba-l adesea pe parintele tau duhovnicesc despre mantuire si despre cum sa-ti biruiesti patimile. La intrebarea ta smerita, Domnul ii descopera parintelui voia Sa.

   In timpul postului toata grija noastra sa fie pentru infranarea de la rau si mantuirea sufletului.

   Pentru mantuire trebuie sa fugim de sminteli, de cunostinta cu oamenii lumesti si de desertaciuni.

Calculatorul poate sluji la orice nelegiuire si jocuri fara randuiala ori poate fi pus in slujba lui Dumnezeu copiind carti de slujba ori literatura Sfintilor Parinti. Una si aceeasi tehnica slujeste omului spre mantuire sau spre pieire.

Cand cercetezi pe vreun oarecare iubitor de Hristos, nu intarzia prea mult in casa lui, caci bogatia doar atunci este buna, cand este intrebuintata pentru mantuirea sufletului. Cand se arata frica pentru cele trupesti, atunci ea este satanica si pierzatoare de suflet, iar cand aceasta frica e pentru suflet si pentru mantuirea lui, atunci ea se dovedeste mantuitoare.

Este bine sa alegi un chip de viata folositor pentru mantuire. In timpul necazurilor sa spunem adesea:

 „Pentru ce esti mahnit, suflete al meu si pentru ce ma tulburi? Nadajduieste in Dumnezeu, ca-L voi lauda pe El; mantuirea fetei mele este Dumnezeul meu"

 (Psalmul 41, 6-7).

Fragment din cartea "Sfintii Parinti despre cum sa dobandim mantuirea", Editura Sophia

Comentarii

  1. (O apoftegma pastrata de Paladie)08:54




    Barfa

    „Facandu-se o agapa a fratilor in biserica si venind ei si vorbind intreolalta, Avva Isaia le-a spus:
    «Taceti, fratilor, ca am vazut pe un frate mancand cu voi si band pahare cate ati baut si voi si rugaciunea lui urca inaintea lui Dumnezeu ca un foc».

    Si zicea iarasi ca, daca vrea Dumnezeu sa miluiasca sufletul, iar acesta se impotriveste si nu vrea, ci implineste voia sa, ii ingaduie sa patimeasca cele ce nu voieste, ca astfel sa-l caute pe El“.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tertulian ...10:06


    Care e diferenţa dintre un filosof şi un creştin?

    Unul este discipol al Greciei, celălalt al cerului.
    Unul care umblă după glorie, celălalt după mântuire.
    Unul mânuitor al vorbelor, celălalt al faptelor bune.
    Unul care clădeşte şi altul care dărâmă.
    Unul iubitor de greşeală, celălalt duşman al ei.
    Unul care strică adevărul şi altul care-l restabileşte, lămurindu-l.
    Unul care fură şi altul care păzeşte să nu se fure.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cuviosul Clement Alexandrinul;10:08


    A cerceta despre Dumnezeu pentru a descoperi, este lucru mântuitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfinţii Părinţi...10:11

    Cine vrea să se mântuiască, cu întrebarea să călătorească.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum să mă mântuiesc?10:12

    – Trăieşte după porunci, roagă-te lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sfinţii Părinţi ;10:27

    Secretul mântuirii este de fapt păstrarea minţii ocupate pentru a nu ne purta gândurile spre patimi; ori munca ne concentrează gândurile spre ceea ce facem, iar rugăciunea ne înalţă mintea către Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare