Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Au crezut in El, ca este Fiul lui Dumnezeu; i-au urmat invatatura cu multa dragoste si ravna.

 Au crezut in El, ca este Fiul lui Dumnezeu; i-au urmat invatatura cu multa dragoste si ravna.


Conform Sinaxarului, lista confirmata si de catre teologia academica, cei 12 Apostoli sunt urmatorii:

  1. Petru (Simon), 
  2. Andrei
  3. Toma, 
  4. Ioan Teologul
  5. Iacob (fiul lui Zevedeu), 
  6. Iacob (fiul lui Alfeu), 
  7. Simon Zilotul, 
  8. Iuda Tadeul (sau fratele lui Iacob), 
  9. Bartolomeu, 
  10. Filip,
  11. Matei vamesul - se numea Levi
  12. Matei - Matia – cel care a luat locul lui Iuda Iscarioteanul.

~*~
Evangheliile Sfintilor Luca si Marcu amintesc faptul ca Mantuitorul a ales cei 12 apostoli, care mai apoi I-au fost alaturi in activitatea Sa publica, vreme de trei ani si jumatate. Cu putin inainte de a se Inalta la Cer, Mantuitorul le-a lasat misiunea de a fi apostoli: 
„Mergand, invatati toate neamurile, botezandu'le in numeleTatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu'le sa pazeasca toate cate v'am poruncit voua, si iata Eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20). 
 
Au crezut in El, ca este Fiul lui Dumnezeu; i-au urmat invatatura cu multa dragoste si ravna.
Pe Langa cei 12 Apostoli, intalnim in Evanghelii cu numele de Apostoli si pe:
Sfantul Luca, Sfantul Marcu si Sfantul Apostol Pavel
 
Numarand, astfel, numarul celor 12 este depasit. In acest sens, sunt necesare cateva lamuriri legate de cei 12 Apostoli. Teologia crestina, luand in calcul cele patru referate evanghelice, a stabilit faptul ca cei 12 Apostoli sunt ucenicii cei mai apropiati ai lui Hristos.
 
Ei L-au cunoscut personal pe Hristos, cat a trait pe pamant. Au fost de fata la Rastignirea si Invierea Lui. Au crezut in El, ca este Fiul lui Dumnezeu; i-au urmat invatatura cu multa dragoste si ravna.
 ~*~
  1. Sfantul Apostol Petru, fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau de  iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa pescuirea minunata de pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni.  

  2. Sfantul Apostol Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileia, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret, in nordul Tarii Sfinte. Din Sfanta Scriptura aflam ca este fratele lui Simon Petru. Sfantul Apostol Andrei este numit cel dintai chemat. 

  3. Sfantul Apostol Toma, care se numeste Geaman, era din Paneada, cetatea Galileii. Iar cand Domnul nostru Iisus Hristos era pe pamant cu oamenii si umbla prin cetati si sate invatand popoarele si tamaduind toate suferintele, atunci Toma, auzind propovaduirea Lui si vazandu-I minunile, s-a apropiat de El cu osardie si umbla dupa El, nesaturandu-se de cuvintele cele dulci si de vederea preasfintei Sale fete. 

  4. Sfantul Apostol Ioan, a fost fiul lui Zevedei si al Salomiei. Acesta a fost chemat de Hristos  de la mrejile pescaresti la propovaduirea Evangheliei. La primirea sa, Ioan a fost numit de Hristos Domnul fiu al tunetului, caci ca tunetul avea sa se auda in toata lumea si tot pamantul sa umple. 

  5. Sfantul Apostol Iacob, a fost fiul lui Zevedeu si fratele Sfantului Evanghelist Ioan, Cuvantatorul de Dumnezeu. Impreuna cu fratele sau, lasandu-si corabia, pe tatal sau si mreaja sa, a mers dupa Iisus la chemarea Lui cea dumnezeiasca. 

  6. Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu, a fost fratele lui Matei, iar tatal lor se numea Alfeu. 

  7. Sfantul Apostol Simon Zilotul, este numit si Natanael. Acesta si-a lasat casa, parintii si mireasa pentru Mirele cel ceresc. El a propovaduit in Mauritania, Africa si Britania, unde si-a dat si sufletul sau, fiind rastignit si ingropat.

  8. Sfantul Apostol Iuda Tadeul, a fost fratele Sf. Iacov cel Tanar, ruda cu Domnul Iisus Hristos. A fost unul dintre cei 12 apostoli. A predicat Evanghelia in Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia si Libia.

  9. Sfantul Apostol Bartolomeu, era de neam din Galaad. El a propovaduit Evanghelia mai intai in Siria si in Asia de sus, India, apoi in Armenia cea Mare si in Alvan, cetatea Armeniei. 

  10. Sfantul Apostol Filip, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul Iisus Hristos.Inainte de a ajunge Apostol,

  11. Sfantul Apostol Matei, a fost vames si se numea Levi. Acesta era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Potrivit Traditiei este autorul primei Evangheli. 

  12. Sfantul Apostol Matei - Matia, s-a numarat in randul Sfintilor Apostoli in locul lui Iuda Iscarioteanul (vanzatorul) si a propovaduit pe Hristos in Etiopia cea mai din afara.

Cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos.


~*~

Faptele Sfintilor Apostoli, Noul Testament Crestin Ortodox (audio)


Comentarii

  1. Sfanta Evanghelie dupa Matei 10 (1-8)_07:35



    Chemand la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Sai, le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca sa le scoata si sa tamaduiasca orice boala si orice neputinta.

    Numele celor doisprezece apostoli sunt acestea: Intai Simon, cel numit Petru, si Andrei, fratele lui; Iacov al lui Zevedeu si Ioan fratele lui;
    Filip si Vartolomeu, Toma si Matei vamesul, Iacov al lui Alfeu si Levi ce se zice Tadeu;
    Simon Cananeul si Iuda Iscarioteanul, cel care L-a vandut.

    Pe acesti doisprezece i-a trimis DOMNUL nostru IISUS HRISTOS, poruncindu-le lor si zicand: In calea paganilor sa nu mergeti, si in vreo cetate de samarineni sa nu intrati;
    Ci mai degraba mergeti catre oile cele pierdute ale casei lui Israel.

    Si mergand, propovaduiti, zicand:
    - S-a apropiat imparatia cerurilor.

    Tamaduiti pe cei neputinciosi, inviati pe cei morti, curatiti pe cei leprosi, pe demoni scoateti-i, in dar ati luat, in dar sa dati.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare