Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Numele celor 40 de Sfinti Mucenici ai Sebastiei

   Numele celor 40 de Sfinti Mucenici ai Sebastiei

 

Guvernatorul i-a condamnat la moarte sa inghete in Lacul Sebastia.
   Pe 9 martie, Biserica Ortodoxa a sarbatorit jertfa a 40 de martiri, soldati crestini din Sebastia, Armenia, care au fost inchisi si ucisi pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta.

Bunicii si stramosii sunt cei care se odihnesc intr-un nadejdea Invierii si ii cinstim pe noua martie.

In aceasta zi, amintiti-va de sfintii martiri, 40 de mucenici care si-au dat viata pentru credinta. In cinstea lor, inchinatorii se inchina la 40 de pahare de vin rosu si mananca mucenici gatiti din aluat cu scortisoara si nuci.

Cei 40 de martiri erau soldati crestini, facand parte din Legiunea a XII-a din Armenia. Dupa ce a aflat de credintele lor, guvernatorul armean Agricola i-a fortat sa se inchine idolilor. Pentru ca au refuzat, au fost tinuti opt zile si loviti cu pietre. Guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in Lacul Sebastia.


La miezul noptii, unul dintre cei 40 mucenici a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit.

Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa rosteasca aceasta rugaciune:

 „Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”.
Atunci s-a intamplat o mare minune: lacul s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de coroane stralucitoare au cazut asupra martirilor.

Unul dintre gardieni a fost uimit sa constate ca in miezul noptii, o lumina din cer a incalzit apa, iar una dintre cele patruzeci de coroane, coborand asupra martirului, neavand pe cine sa stea, a sarit in apa, recunoscand ca si el crestin.

Numele celor 40 de Sfinti Mucenici ai Sebastiei

Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Iraclie, Smaragd, Evnoic, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdichie, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Caius, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Comentarii

Postări populare