Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Ziua in care s-a deschis cerul. Miraculoasa RUGACIUNE de spus in aceasta zi.

   Ziua in care s-a deschis cerul. Miraculoasa RUGACIUNE de spus in aceasta zi.

Rugaciunea facatoare de minuni care se rosteste in aceasta zi.

      In fiecare an, la 40 de zile dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Domnului. Totodata, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa desemneze aceasta sarbatoare drept Ziua Eroilor.

   Credinciosii folosesc cea mai frumoasa formula pentru a se saluta, daca din Ajunul Pastelui.

Hristos a inviat! raspuns  ( Adevarat a inviat! )


De la Inaltare formula de salut devine

Hristos S-a Inaltat!, respectiv ( Adevarat S-a Inaltat! )


~❇~~†~~❇~

~❇~


   Evanghelistul Luca spune ca DOMNUL nostru IISUS HRISTOS si-a luat ucenicii si i-a dus in Betania, unde si-a ridicat mainile si i-a binecuvantat si, pe masura ce i-a binecuvantat, s-a inaltat la cer. Dar acesta nu a fost ultimul act al DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS in lume, ci el a continua sa existe si sa lucreze prin DUHUL SFANT.

   Marcu 16:19 spune ca DOMNUL IISUS HRISTOS S-a inaltat la cer si sade de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu, ci si ca om. Prin aceasta trebuie sa intelegem ca noi toti cei uniti cu Hristos devenim partasi ai iubirii divine.

Rugaciunea facatoare de minuni care se rosteste in aceasta zi.


   Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorandu-Te din inaltimile ceresti pentru a noastra mantuire si hranindu-ne cu bucurie duhovniceasca in sfintele si prealuminoasele zile ale invierii Tale si, iarasi, dupa savarsirea slujirii Tale pamantesti, Te-ai inaltat cu slava de la noi la ceruri si ai sezut de-a dreapta lui Dumnezeu si Tatalui! 

In aceasta senina si atotluminoasa zi a Dumnezeiestii Tale Inaltari la ceruri, pamantul praznuieste si salta, cerul se bucura astazi de Inaltarea Ziditorului fapturii, oamenii slavoslovesc ne'ncetat vazand firea noastra cea ratacita si cazuta, pe umerii Tai, acum, Mantuitorule, luata si inaltata la ceruri. 

Ingerii se veselesc zicand: 

Cine este acesta, care a venit cu slava puternic in lupte si tare in razboaie? Acesta este cu adevarat Imparatul Slavei? 

   Invredniceste-ne si pe noi, neputinciosii, care gandim inca la cele pamantesti si savarsim ne'ncetat cele placute trupului, sa cugetam la infricosatoarea Ta inaltare la cer, grijile cele trupesti si cele lumesti sa le lepadam si impreuna cu Apostolii Tai sa privim acum la cer si, cu toata inima si cu tot cugetul nostru, sa ne amintim ca acolo sus, in ceruri, este salasul nostru, iar aici pe pamant suntem doar straini si calatori, plecati din casa Parinteasca in tara indepartata a pacatului. Pentru aceasta Te rugam cu osardie DOAMNE, ca prin preaslavita inaltarea Ta, sa insufletesti constiinta noastra, sa ne scoti din robia acestui trup si a acestei lumi pacatoase si sa ne invrednicesti sa cugetam la cele inalte, nu la cele pamantesti; ca nu se cuvine sa ne fie noua pe plac, ci Tie, DOMNULUI si DUMNEZEULUI nostru, sa-Ti slujim si sa lucram, pana cand dezlegandu-ne de legaturile trupului si trecand vamile vazduhului, sa dobandim cerestile Tale locasuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale, impreuna cu Arhanghelii si Ingerii si cu toti Sfintii, vom proslavi PREASFANT NUMELE TAU, impreuna cu PARINTELE TAU Cel fara de inceput si cu PREASFANTUL si BUNUL si de VIATA FACATORUL TAU DUH, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Momentul Inaltarii este descris doar in Evanghelia dupa Luca (Luca 24, 36-53) si in Faptele Apostolilor (Fapte 1, 3-14).


Cateva lucruri de stiut, despre Praznicul Inaltarii la cer a Domnului.


≫  Este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine.

≫  Cade intotdeauna in joia saptamanii a 6-a dupa Pasti.

≫  Condacul si icosul sarbatorii au fost compuse de Sfantul Roman Melodul.

≫  Sfanta Imparateasa Elena a ridicat pe Muntele Maslinilor o biserica ( Eleona ) in care Inaltarea se sarbatorea cu mare fast.

≫  In popor, sarbatoarea este numita si Ispas ( cuvant de orgine slava care inseamna Mantuitor )

Comentarii

  1. - Patriarhul Daniel _08:37


    „Hristos Domnul Cel înălțat la cer binecuvintează mereu pe cei care cred în El, îl iubesc pe El și împlinesc în viața lor voia Lui”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Isaia 32: 8 _17:23


    Omul de viţă bună sfătuieşte cele cuviincioase şi stăruieşte în cuviinţa lui.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfântul Ioan Gură de Aur _09:57


    Ce sărbătoare este astăzi? Este o sărbătoare înaltă şi mare, care covârşeşte mintea omenească, şi vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a aşezat-o, adică a lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sfanta Evanghelie dupa Ioan 15 (1-7) _07:53


    Eu sunt vita cea adevarata si Tatal Meu este lucratorul.
    Orice mladita care nu aduce roada intru Mine, El o taie; si orice mladita care aduce roada, El o curateste, ca mai multa roada sa aduca.
    Acum voi sunteti curati, pentru cuvantul pe care vi l-am spus.
    Ramaneti in Mine si Eu in voi. Precum mladita nu poate sa aduca roada de la sine, daca nu ramane in vita, tot asa nici voi, daca nu ramaneti in Mine.
    Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane intru Mine si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic.
    Daca cineva nu ramane in Mine se arunca afara ca mladita si se usuca; si le aduna si le arunca in foc si ard.
    Daca ramaneti intru Mine si cuvintele Mele raman in voi, cereti ceea ce voiti si se va da voua.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sfanta Evanghelie dupa Ioan 14 (27-31) _08:05



    Pace va las voua, pacea Mea o dau voua, nu precum da lumea va dau Eu. Sa nu se tulbure inima voastra, nici sa se infricoseze.
    Ati auzit ca v-am spus: Ma duc si voi veni la voi. De M-ati iubi v-ati bucura ca Ma duc la Tatal, pentru ca Tatal este mai mare decat Mine.
    Si acum v-am spus acestea inainte de a se intampla, ca sa credeti cand se vor intampla.
    Nu voi mai vorbi multe cu voi, caci vine stapanitorul acestei lumi si el nu are nimic in Mine;
    Dar ca sa cunoasca lumea ca Eu iubesc pe Tatal si precum Tatal Mi-a poruncit asa fac. Sculati-va, sa mergem de aici.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare