Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Pazirea poruncilor lui DUMNEZEU

 Pazirea poruncilor lui DUMNEZEU

Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci?

Si L-a intrebat un dregator, zicand: 

Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata de veci? 

Iar Iisus i-a zis: 

Pentru ce Ma numesti bun? Nimeni nu este bun, decat unul Dumnezeu. Stii poruncile: Sa nu savarsesti adulter, sa nu ucizi, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb, cinsteste pe tatal tau si pe mama ta. 

Iar el a zis: Toate acestea le-am pazit din tineretile mele. 

Auzind Iisus i-a zis:

Inca una iti lipseste: Vinde toate cate ai si le imparte saracilor si vei avea comoara in ceruri; si vino de urmeaza Mie. 

Iar el, auzind acestea, s-a intristat, caci era foarte bogat. Si vazandu-l intristat, Iisus a zis: 

Cat de greu vor intra cei ce au averi in imparatia lui Dumnezeu! Ca mai lesne este a trece camila prin urechile acului decat sa intre bogatul in imparatia lui Dumnezeu. 

Zis-au cei ce ascultau: 

Si cine poate sa se mantuiasca?

 Iar El a zis:  

Cele ce sunt cu neputinta la oameni sunt cu putinta la Dumnezeu.

(Luca 18, 18-27)


Poruncile Domnului ne invata sa folosim cu buna judecata lucrurile de mijloc (cunostinta si adanca intelegere "a ratiunilor divine din natura si Scriptura"). Caci intrebuintarea cu buna judecata a celor de mijloc curateste starea sufletului, iar starea curata naste puterea de discernamant (dreapta socoteala). Puterea de discernamant, la randul ei, naste nepatimirea, din care se naste dragostea desavarsita.

"Lucrand cu rabdare, prin infranare cuprinzatoare si prin cerere staruitoare si pazind prin dispretuire de sine si prin smerenie desavarsita cele infaptuite, asteapta dupa acestea, la vreme bine randuita, harul nepatimirii, ca pe un liman de odihna, dupa multa furtuna si tulburare". (Sfantul Teognost)

"Pe cand neimpatimirea trupului, care se dobandeste prin retragerea in singuratate, este deseori tulburata prin apropierea de lume, cea nascuta din ascultare ramane pretutindenea ferma si neclatinata.” (Sfantul Ioan Scararul)

"Poruncile Domnului ne invata sa folosim cu buna judecata lucrurile de mijloc (cunostinta si adanca intelegere «a ratiunilor divine din natura si Scriptura»). Caci intrebuintarea cu buna judecata a celor de mijloc curateste starea sufletului, iar starea curata naste puterea de discernamant (dreapta socoteala). Puterea de discernamant, la randul ei, naste nepatimirea, din care se naste dragostea desavarsita".(Sfantul Maxim Marturisitorul)

"In fapt, pazirea poruncilor lui Dumnezeu naste nepatimirea". (Sfantul Talasie Libianul)

sursa: doxologia.ro

Comentarii

Postări populare