Treceți la conținutul principal

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască. Cum să facem corect metaniile?

   Metaniile sunt o cale către smerenie și împăcare interioară. Fă-le cu inimă curată, iar Domnul îți va răsplăti cu harul Său! †    Metaniile sunt o formă de rugăciune prin care trupul se unește cu sufletul în lucrarea către Dumnezeu. Ele exprimă pocăința, smerenia și dorința noastră de apropiere de Domnul. Iată câteva sfaturi și îndrumări pentru a le face corect, alături de învățăturile Părintelui Cuviosul Porfirie Kapsokalivitul : Începe cu rugăciunea:     Înainte de a începe, rostește o rugăciune scurtă, cerând ajutorul lui Dumnezeu să te călăuzească în această lucrare sfântă. Poziția corectă 🧎‍♂️:     Stai drept, cu picioarele lipite, brațele lăsate în jos. Privește în față, ținând mintea și inima concentrate pe rugăciune. Rugăciunea interioară 💭:     În timpul metaniei, spune în gând sau cu voce joasă:  " Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul. " Făcând metania mică:     Înclină-ți ușor trunchiul înainte, atingând cu mâna dreaptă

Iubirea de frumusete „Filocalia” detalii

Detalii despre Filocalie, "Iubirea de frumusete".

 Anul acesta se implinesc 240 de ani de la publicarea primei editii a Filocaliei. In spatiul romanesc, Sf. Paisie de la Neamt, unul dintre sfintii anului comemorativ, este cel care a ajutat la raspandirea acestor scrieri.

sursa foto:basilica.ro

  Cuvantul “FILOCALIE” inseamna “IUBIRE DE FRUMUSETE” sau am putea zice foarte bine si “IBIRE DE BINE“. Filocalie inseamna in special iubire de frumos, de frumusete spirituala, de frumusete dumnezeiasca ( In limba greaca “calos” inseamna frumos, “filos” inseamna iubitor: iubirea de frumos ).


Filocalia este o culegere de scrieri ale Sfintilor Parinti care au scris scrieri din care poate cineva, care doreste, sa invete cum sa'si curateasca sufletul, cum sa ajunga la luminarea sufletului, la iluminare, si cum sa urmareasca desavirsirea, desavirsirea fiind un rezultat.

Istoria scrierilor amintite se deschide prin cel mai fecund scriitor crestin al secolului al III-lea. Origen, denumit „omul de otel al scrierilor teologice”, a lasat posteritatii peste sase mii de suluri sau volume dedicate teologiei crestine, o opera care nu a mai fost egalata pana astazi. Desi condamnat pentru cateva scapari dogmatice, Origen a adus in istoria crestina genul antologiei crestine, dezvoltate mai tarziu de catre Sfintii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Grigorie de Nyssa si Ioan Gura de Aur. Practic, cum s-a ajuns la Filocalie? Parintii au strans la un loc experientele duhovnicesti, faptele minunate, teologia si sfaturile pe care le-au vazut la sfintii lor contemporani, o culegere de ganduri si fapte indreptate spre Dumnezeu. Asadar, de la an la an, de la epoca la epoca, au fost adaugate marturiile sfintilor care l-au cautat in linistea rugaciunii pe Dumnezeu: Maxim Marturisitorul, Sfantul Ioan Scararul, Sfantul Isaac Sirul, Varsanufie si Ioan, Avva Isaia si Sfantul Simeon, Noul Teolog.

Intr-o perioada istorica ce se intinde pe o durata de cateva secole, Ortodoxia rasariteana isi crease un adevarat tezaur, o mostenire a sfintilor. Cu toate acestea, diferitele traditii, distanta fizica intre centrele crestine, limbile in care au fost retinute de catre istorie au facut ca sa fie resimtita nevoia unei colectii comune, unitare. Acest lucru a fost realizat in secolul al XVIII-lea, de Sfantul Nicodim Aghioritul (1749-1809) si, mai apoi, de episcopul Macarie din Corint (1731-1805). Acestia au strans toate marturiile intr-o singura colectie, care a vazut lumina tiparului la Venetia, in 1872, sub numele de Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii.

Iata ce scria Sfantul Paisie despre munca sa la prima Filocalie din lumea ortodoxa: 

„Vazand in fratimea noastra mare foame de cuvantul lui Dumnezeu, punandu'mi nadejdea in Domnul care intelepteste orbii, m'am hotarat sa aduc la lumina Sfanta Filocalie a Rasaritului. Astfel, am indreptat din limba elineasca in cea slavona si moldoveneasca urmatoarele carti ale lui Isihie, a lui Diodah, ale lui Macarie, Filothei, Nil, Talasie, Grigorie Sinaitul si Simeon Noul Teolog. Iar cartea Sfantului Isaac Sirul, in traducerea slava am indreptat'o un an intreg, verificandu'o dupa cel elinescu si dupa cea limba moldovlaheasca. Daca'mi va ajuta Dumnezeu, caci sunt aproape orb si fara vedere, sa ma ostenesc a gati dumnezeiasca Filocalie a Svintelor nevointe”.

 Citeste tot articolul pe doxologia.ro

👉  Filocalia, vol.1 (Scrierile Sfintilor Parinti) PDF

Comentarii

  1. Sfantul Isaac Sirul - indemnuri despre bucuria smereniei.11:04

    Lasa-te rastignit si nu rastigni.Lasa-te nedreptatit si nu nedreptati.

    Lasa-te barfit si nu barfi.Fii bland si nu zelos si rau.

    Veseleste-te cu cei ce se veselesc si plangi cu cei ce plang, caci acesta este semnul curatiei.

    Fii bolnav cu cei bolnavi.Plangi cu cei pacatosi.

    Bucura-te cu cei ce se pocaiesc.

    Fii prieten cu toti oamenii, dar si singur in cugetul tau.

    Fii partas la patimirea tuturor, dar cu trupul tau fii departe de toate.

    Nu mustra pe cineva si nu osandi nici chiar pe cei foarte rai in vietuirea lor.

    Intinde haina ta peste cel ce a gresit si acopera-l. Si daca nu poti lua asupra ta greselile lui si nu poti primi certarea si rusinea in locul lui, rabda-l macar si nu-l rusina…

    De nu te linistesti cu inima, linisteste-te macar cu limba.

    Si daca nu poti pune randuiala in ganduri, pune randuiala macar cu trupul tau.

    Si de nu poti lucra cu trupul tau, intristeaza-te macar in cugetul tau.

    Si de nu poti sta la priveghere, privegheaza macar sezand pe patul tau sau chiar intins pe el.

    Si de nu poti posti doua zile, posteste macar pana seara.

    Si de nu poti pana seara, pazeste-te macar sa nu te saturi.

    De nu esti curat in inima ta, fii curat macar in trupul tau.

    De nu plangi in inima ta, imbraca-ti cu jale macar fata ta.

    De nu poti milui, vorbeste macar cu un pacatos.

    De nu esti facator de pace, fii macar neiubitor de tulburare.

    De nu te poti stradui, fa-te macar in cuget netrandav.

    De nu esti biruitor (asupra pacatelor), macar sa nu te mandresti fata de cei vinovati.

    De nu izbutesti sa inchizi gura celui ce barfeste pe sotul tau, pazeste-te macar sa nu te faci partas in aceasta cu el.

    De iubesti blandetea, ramai in pace.

    Si de te vei invrednici de pace, te vei bucura in toata vremea.

    Cauta intelepciunea si nu aurul.

    Imbraca-te in smerenie si nu in matase.

    Cauta sa dobandesti pacea si nu imparatia.

    Iata, frate, indemnul meu: mila sa-ti sporeasca in suflet pana cand vei simti in inima ta aceeasi mila pe care Domnul Iisus Hristos o are fata de tine.”

    RăspundețiȘtergere
  2. Evagrie din Pont06:54


    "Teolog este acela care se roaga cu adevarat, iar acela care se roaga cu adevarat este teolog."

    RăspundețiȘtergere
  3. Sfantul Grigorie Teologul:07:17


    "Trebuie sa fiu eu mai intai curat si apoi sa curat pe altii.
    Sa fiu eu intelept, ca sa inteleptesc pe altii.
    Sa fiu eu luminat, ca sa apropii pe altii.
    Sa fiu eu sfant, ca sa sfintesc pe altii".

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

„Rugăciunile, gândurile și ideile tale ne inspiră! Lăsați un comentariu.”

Postări populare