" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

10 decembrie

Sa cugetam la vorbele adanci ale mireanul ortodox, Gheorghe Pristavu 🎬 "Postu'i maica sanatatii si lungimea vietii!"

Sa cugetam la vorbele adanci ale mireanul ortodox, Gheorghe Pristavu 🎬 "Postu'i maica sanatatii si lungimea vietii!"

 Daca tot suntem in postul Craciunului, m'am gandit sa va ofer cuvinte de folos din cadrul emisiuni IDENTITATI CULTURALE cu mireanul Gheorghe Pristavu.

Postu'i maica sanatatii si lungimea vietii!
Muscel Media - Gheorghe PRISTAVU

Postu'i maica sanatatii si lungimea vietii!

Sfantul Ioan Gura de Aur numeste postul in scrierile sale „maica sanatatii”.

   Ce este mai lesnicios pentru pantece: de-a trece noaptea dupa o hranire usoara sau de-a se odihni sub povara unei hraniri imbelsugate? Prea multa mancare buna casuneaza nenorociri si firea sfarseste prin a cadea, fiind in neputinta de a sustine atata grasime / Sfantul Vasile cel Mare.


Toate cartile patristice vorbesc despre post. Sa fie mai simple mancarurile noastre. Sa nu ne ingrijim asa de mult de ele. Nu mancarea, nu traiul bun asigura sanatatea, ci viata sfanta, viata lui Hristos / Sfantul Porfirie Cavsocalivitul.


Postu-i maica sanatatii si lungimea vietii! / Parintele Cleopa Ilie.


Postul ne ingreuneaza pe dinafara, dar curata sufletul pe dinauntru; el este greu de purtat, dar aduce rasplata bogata. Sa mancam astfel incat trupul sa traiasca si sa ramana in putere, dar sa si postim astfel incat sufletul nostru sa-si intareasca stapanirea asupra trupuluiSfantul Ioan al Antiohiei.


Iar de nu crezi cuvintele mele, intreaba pe ucenicii doctorului si ei iti vor spune mai adevarat cum il numesc pe post mama a sanatatii. Caci durerile de cap, scurtarea vietii, idropica, flegmele, umflaturile si alte rasuflari de multe boli, din desfatare si din mancarurile cele multe zic ca se nasc ca niste izvoare dintr-o vale, dintr-o fantana rea; si strica si sanatatea trupului, si bucuria sufletului / Sfantul Ioan Gura de Aur.

Postul este…sanatatea trupului, pricinuitorul nepatimirii, iertarea pacatelor, usa si desfatarea raiului / Sfantul Ioan Scararu

Postul este maica sanatatii si lungimea vietii!

   Despre post, fratele Gheorghe spune: Intr-un fel eu experimentez postul ortodox, pentru ca’l tin, si ma mai intreaba cineva,”spune-mi o dieta ca am o problema”, zic dieta?…eu nu stiu diete, dar iti spun eu ca din mos, stramosi, sanatatea a fost totdeauna conservata prin postul ortodox. Toate randuielile care erau marele post al Pastelui, marele post al Craciunului, alte posturi mari mai lungi sau mai scurte, toate sunt randuite pe parcursul unui an si sunt de asa natura ca sa ne de-a o sanatate foarte buna.

Aceste sunt porunci, nu indicatii!

  Suntem indemnati sa respectam cele zece porunci, ca de aceia sunt porunci, aceste sunt porunci, nu indicatii sau indemnuri, asta avem de facut, avem zece porunci, dar in ele deriva totul…- si cum adica de la zece porunci, pleaca totul? Pai totul pleaca de la prima porunca “sa crezi cu adevarat in Domnul Dumnezeul tau”… Domnul nostrum Iisus Hristos, cand a venit pe pamant, a luat apostoli dintre cei mai simpli oameni, pescari si i-a facut pescari de oameni. De ce? Pentru ca acei oameni erau puri, in primul rand, aveau sufletul pur. 

Mantuitorul nostru a venit la cei mai neajutorati si pacatosi oameni.

  Un lucru foarte frumos, care mi-a placut si am avut o revelatie cand l-am citit, uni oameni fug si zic: - cat de pacatos sunt, vai ce am facut, nu o sa ma ierte Dumnezeu, niciodata. Nu se mai duce la biserica, nu se duce sa se impartaseasca, nu se mai duce sa se spovedeasca, ca zice: - sunt prea pacatos!… Mantuitorul nostru a venit la cei mai neajutorati si pacatosi oameni, si prin mila lui, ia adus unde trebuie. Marele prigonitor Saul, este un exemplu extraordinar. Dupa cum stiti si ati citit, Sfantul apostol Pavel, a fost cel mai mare pigonitor al crestinilor. Si din cel mai mare prigonitor a devit unul din apostolic lui Hristos, asta inseamna ca numai mila Domnului poate sa faca asa ceva. Atunci de ce sa nu credem? 
 

Nu ai cum sa-l cunosti pe Dumnezeu, prin analiza. 

   Dar omul vine si zice: - eu asi vrea sa cred, dar uite nu pot sa cred, ca scrie in biblie cutare, ca la pagina 2, scrie cutare, ca la pagina 22, altceva... si incepe sa faca analiza pe text, si sti ce se intampla? RATACESTE. In momentul cand mintea noastra a inceput sa analizeze texte, incepe indoiala… Atunci intra indoiala in suflet si nu mai iese, pentru ca nu ai cum sa-l cunosti pe Dumnezeu, prin analiza. Dumnezeu este atat de mare, incat noi nu avem cum sa-L cuprindem cu mintea nostra. 
E ca si cum eu asi zice: - eu asi vrea sa, pai tu ai vrea sa, ce cu ce? (pai cu mintea mea), pai care’i mintea ta? (aaa pai cum care’i mintea mea…am terminat liceul cu 10, facultatea cu 10, am doua doctorate…  ), asa si? (pai nu reusesc sa inteleg cei cu Dumnezeu), pai cred ca nu te-ai dus unde trebuie. I-a dute tu intr-un fund de sat, stai acolo intr-o strana si vezi o babuta care nu stie a scrie bine si uita-te cum se roaga la Maicuta Domnului. Si atunci o sa intelegi unde’i credinta. O sa vezi cat este de simpla credinta. Nu’ti trebuie doctorate, nu’ti trebuie scoli inalte (facultatea de teologie, seminar…). 
 

Tot ce nu primiti rugandu-va, sa stiti ca nu va foloseste 

    Noi mireni avem nevoie de credinta, credinta ceea simpla si care cum se obtine?…pai nu se obtine, se primeste. Totul este sa vrem, sa ne propunem, e acel lucru (bate, si ti se va deschide), nu zice ca ti se va deschide maine, ci se deschide cand trebuie. Bunul Dumnezeu, le randuieste in viata nostra asa cum trebuie si imi place, “tot ce nu primiti rugandu-va, sa stiti ca nu va foloseste”. Toti ne rugam, fiecare cum stie el, unul sa castige la loto, alti ca sa fie sanatosi, alti ca sa se casatoreasca si sa aiba o familie fericita, alti pentru luminarea conducatorilor, insa noi trebui sa credem in Dumnezeu. 
 

Credem pentru ca asa ne-a poruncit Dumnezeu. 

    De ce credem? Mie mi-a place o chestiune, e un fel de axioma, de exemplu ce-a mai simpla axioma cunoscuta este cand doua drepte nu se intalnesc niciodata. Pai cum sa-mi demonstrezi asta, pai asta nu se demonstreaza, asta invatam, asta stim. La fel si cu credeinta, axioma credintei este foarte simpla, credem pentru ca asa ne-a poruncit Dumnezeu. 
 

 Cautarile acestea nu isi au rostul 

    Acum unde sa ne mai ducem cu mintea? Ce sa demonstram? Ce sa cautam? Putem sa ne ducem cu minte, putem sa cautam, dar cu siguranta ratacim. Pierdem timpul, iesim din ale noastre, pierdem pacea sufleteasca, incep discuti fara rost, tulburari… Cautarile acestea nu isi au rostul, te duci la axioma credintei, rostind Crezul, simbolul credintei ortodoxe (Cred intr-unul Dumnezeu, Tatal AtotStiutorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor... )
 

 Noi care suntem ortodocsi, e simplu, citesti din Sfanta Scriptura din Sfinti parinti si crede in Tatal atotstiutorul 

   Ne rugam la Tatal nostru…acum citim tot felul de chesti cum ca Tatal nostru e o energie care nu stiu ce se intampla, insa noi care suntem ortodocsi, e simplu, citesti din Sfanta Biblie din Sfinti parinti si crezi in Tatal atotstiutorul, deci daca este Tatal, e o persoana, o persoana in trei ipostaze, Tatal, Fiul si Duhul Sfant
 

 Credinta care este simpla si pura, naste bucurie si da rod 

    Si atunci lucrurile sunt simple, din simplitate rasare bucuria, si te gandesti (Doamne, chiar atat de simplu). 
Credinta care este simpla si pura, naste bucurie si da rod. Acum sa-ti spun o pilda: - la o manastire in Grecia a venit un om simplu si le spune calugarilor. Nu ma primiti si pe mine? Ca uite n-am casa, n-am familie, am o varsta, va ajut si eu cum pot, va rog sa ma primiti. Cei de la manastire la vazut ca’i om bun ia dat o chilie, urmand sa fie tratat ca un novice, sa vada daca este in stare sa urmeze calea spre calugariei. Intre timp a venit Sfantul Paste si se canta Sfanta Inviere, acelui om ia placut foarte mult, s'a atasat foarte bine, tinea toate randuielile, era in rand cu toata lumea, atat la rugaciune cat si la munca. Si a fost tare incantat de aceasta cantare a Invieri, incat dupa ce s'a terminat Sfanta Sarbatoare a Invieri, el mergea asa prin manastire si canta si se ruga la Sfanta Inviere, el crezand ca Sfanta Inviere e o Sfanta, cum e Sfanta vineri, Sfanta Maria,… ceilalti calugari zambeau si l'au lasat asa in simplitatea lui. Au trecut ani si la poarta manastiri a batut un calator. Sa randuit ca el sa fie acolo, ia deschis poarta il pofteste inauntru si calatorul ii spune: (vin de departe, n-am mancat nimic de trei zile, da-mi si mie ceva de mancare?)…si el zice: - hai la mine in chilie. Se duc in chilie si zice: - uite, n-am nimic sa-ti dau de mancare, dar stai aicea si ma duc sa-ti caut ceva de mancare. 
Acest om simplu iese din chilie, coboara cateva trepte si se pune cu fata spre iesirea catre o mare, isi ridica mainile si se roaga: (Sfanta Inviere, a venit un om in necaz la mine, infometat, trimite-i ceva de mancare), si in acel moment in mana lui apare un peste. 
Si aici se termina povestirea, si eu acum ma intreb, cati dintre noi cred asta?

Cat va trai omul pe pamant si va avea intelepciunea sa mediteze la pildele Domnului, vom gasi intodeauna un raspuns la problemele noastre. 

    Eu cred ca acest lucru sa intamplat, nu este o peveste sau o pilda de adormit copii. Acest lucru sa intamplat. Cum a venit Iisus, si de la El avem toate pildele extraordinare care au fost pentru acum doua mi de ani, sunt valabile si in vremurile noastre si vor fi valabile pana in veci vecilor. Cat va trai omul pe pamant si va avea intelepciunea sa mediteze la acele pilde, vom gasi intodeauna un raspuns, la problemele noastre. Indiferent ca problemele sunt in anul 100, 1100, 2021 sau 3555, nu conteaza, daca avem intelepciunea sa citim, vom primi raspusuri, (citim, ne rugam, vom primi raspunsuri).

In biserica afli ca existi

   Ii multumim lui Dumnezeu, ca ne-a trimis pe acest taram binecuvantat, pe marele Petre Tutea, care spunea: (In biserica afli ca existi). In lume suntem zbuciumati, nu reusim sa ne pastram pacea in suflet, intodeauna gasim ceva care ne tulbura, ori, datoria noastra fata de Dumnezeu, fata de noi insine este sa ne pastram netulburati.
 

 Am inlocuit stresul, cu nadejdea in Dumnezeu

   Un prieten a spus foarte frumos ceva, (de mult am inlocuit stresul, cu nadejdea in DUMNEZEU.)
 

Cuvinte neaose, luate din cartile Sfinte, au o putere imensa

   Mie imi place sa folosesc acuma, din ce in ce mai mult, cuvinte neaose, luate din cartile Sfinte, pentru ca au o putere imensa si le folosesc cu mare placere pentru ca le simt si simt ca transmit altfel lucrurile.
 

Adevarata smerenie n-am invatat-o. 

   Noi ne-am format din pacate intr-o perioada in care n-am invatat ceea ce trebui sa invatam din punct de vedere ortodox, am invatat sa ne inchinam, am invatat sa facem niste lucruri, am invatat niste pasi, dar adevarata smerenie n-am invatat-o.

 

 Domnul celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har

Mandria a dat peste mine la cote inalte si acum e o lupta ca sa inlatur acea mandrie, care nu foloseste la nimic, e profund daunatoare catre smerenie. Un citat din cartea Sfanta: „Domnul celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har” (Pilde 3, 34) 
 

Trupul trebuie sa iasa din inbuibare.

    Postul nu e o dieta, postul ortodox nu este o dieta, pentru ca postul ortodox are aceast component de care toata lumea stie, nu trebuie sa mancam carne, branza, oua, si daca ne gandim la cel manastiresc, nu se consuma ulei, nici vin.
Asta e pe partea de alimentatie care are importanta ei, trupul trebuie sa iasa din inbuibare. Din pacate noi care ne plangem ca nu avem aia, aia, daca stam frumos si ne gandim, constatam ca stam din punct de vedere alimentar, INBUIBATI. 
 

 Corpul omenesc se adapteaza mult mai usor la lipsa alimentatiei decat la excesul de alimentatie.

   Iar din punct de vedere medical sunt studi care arata, corpul omenesc, rezista mult mai bine, se adapteaza mult mai usor la lipsa alimentatiei decat la excesul de alimentatie. Nu vorbim de subnutriti. Vorbim de oameni care din anumite motive, poate din saraciei sau a dorintei propri, mananca mai putin. Acesti oameni o sa'i gasesti mult mai sanatosi, decat cei care toata ziua deschid frigideru, il au plin de sus pana jos, rontaie toata ziua, buna ziua, jelly belly, si stomacul saracul zice (bai stati putin, eu cand ma mai odihnesc?..., am si eu nevoie de o pauza, sunt si eu un organ care are nevoie de cateva ore de odihna...

Video 🎬: Postu'i maica sanatatii si lungimea vietii!

la Muscel Media cu Gheorghe PRISTAVU


2 comentarii:

Hristos s-a Înălțat! 🙋🏻‍♂️ spunea...




Astăzi sărbătorim Biserica Sf. Gheorghe

30.05.1492 - Incepe constructia bisericii Sf. Gheorghe de la Curtea domneasca din Harlau, primul monument moldovenesc cu pictura exterioara datand din vremea lui Petru Rares.

O zi frumoasă vă urez!

- Galateni 6: 9-10 _ spunea...


„Sa nu incetam de a face binele, caci vom secera la timpul sau, daca nu ne vom lenevi. Deci, dar, pana cand avem vreme, sa facem binele catre toti, dar mai ales catre cei de o credinta cu noi.”


Tot binele pe care l-ar face omul, vicleanul voieste sa-l intineze si sa-l spurce prin amestecarea semintelor sale, de pilda a slavei desarte, a parerii de sine, a cartirii, sau a altceva de felul acestora, ca binele sa nu se faca numai pentru Dumnezeu, sau binele ce se face sa nu se faca din ravna.

Sf. Simeon Metafrastul, Filocalia 5 _

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Acatistul INVIERII / IISUSE, Cel ce ai INVIAT din morti, inviaza si Sufletele noastre !

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~