" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

01 decembrie

LUNA DECEMBRIE : Calendar ortodox

   LUNA DECEMBRIE : Calendar ortodox

   Are 31 de zile. Ziua are 9 ceasuri si noaptea 15 ceasuri



1. Sfantul Prooroc Naum; Cuviosul Filaret Milostivul; Sfantul Mucenic Anania Persul.

2. Sfantul Prooroc Avacum; Sfanta Mucenita Miropa; Cuviosii Parinti: loan, Iraclemon, Andrei si Teofil.

3. Sfantul Prooroc Sofonie; Cuviosul loan Sinaitul (Sihastrul), episcopul Coloniei; Sfantul Mucenic Teodor; Cuviosul Parinte Teodul.

4. † Sfanta Mare Mucenita Varvara; Cuviosul t Parintele nostru loan Damaschin; Cuviosul Parinte loan, episcopul Polivatului. - Dezlegare la vin si la untdelemn.



5. † Preacuviosul si purtatorul de Dumnezeu Parintele nostru Sava cel sfintit; Sfantul Mucenic Anastasie.

- Dezlegare la vin si la untdelemn.

6. †) Cel intre Sfinti, Parintele nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, facatorul de minuni. Sarbatoare.

- Dezlegare la vin si la untdelemn.

Troparul, glasul al 4-lea:


Indreptator credintei si chip blandetelor, invatator infranarii te-a aratat pe tine turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta, ai castigat cu smerenia cele inalte, cu saracia cele bogate. Parinte lerarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul, glasul al 3-lea:


In Mira Lichiei, sfinte, sfintitor te-ai aratat; ca, Evanghelia lui Hristos plinind-o, cuvioase, ti-ai pus sufletul tau pentru poporul tau; scapat-ai pe cei nevinovati din moarte. Pentru aceasta, te-ai sfintit, ca un mare cunoscator al harului lui Dumnezeu.

7. Cel intre sfinti Parintele nostru Ambrozie, episcopul Mediolanului.

† Sfanta Mucenita Filofteea fecioara (ale carei sfinte moaste se afla in Sfanta Manastire din Curtea de Arges).

Troparul sfintei, glasul al 8-lea:

 
Intru rabdarea ta ti-ai agonisit plata ta, Fericita Filofteea, intru ispite neincetat rabdand, intru batai suferind, intru necazuri binevoind, pe saraci miluindu-i si pe flamanzi saturandu-i; roaga-te lui Hristos Dumnezeu, buna fecioara, sa se mantuiasca sufletele noastre.

Condacul, glasul al 4-lea:


Filoftee preafericita, din pruncie te-ai adus, prin fapta buna, jertfa fara prihana lui Dumnezeu, Celui ce, mai inainte de a te naste, te stia pe tine, ceea ce te-ai facut podoaba fecioarelor si locuitoare camarii celei de nunta, vrednica de lauda. Pentru aceea, strigam tie: Bucura-te, fecioara, pururea pomenita!

8. Cuviosii Parintii nostri Patapie si Sofronie, episcopul Ciprului; Sfintii Apostoli din cei 70: Sosten, Apollo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar si Onisifor.

9. X) Zamislirea Sfintei Fecioare de catre stramoasa Ana; Proorocita Ana; Cuviosul Parinte Stefan cel Stralucit.

- Dezlegare la vin si la untdelemn.

Troparul, glasul al 4-lea:


Astazi legaturile nerodirii de fii se dezleaga, ca Dumnezeu auzind pe loachim si pe Ana, mai presus de orice nadejde le-a fagaduit lamurit ca vor naste pe fiica lui Dumnezeu, din care S-a nascut Cel necuprins, om facandu-Se, poruncind ingerului sa-i strige: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine!

Condacul, glasul al 4-lea:


Astazi lumea praznuieste zamislirea Anei, care s-a facut de la Dumnezeu; pentru ca aceasta a nascut pe ceea ce mai presus de cuvant a nascut pe Cuvantul.

10. Sfintii Mucenici Mina, Calicheladu, Ermogen, Eugraf, Ghemel; Cuviosul Parinte Toma Defurchinu.

11. Sfintii Parintii nostri Daniel Stalpnicul si Luca; Sfantul Mucenic Varsava; Sf. Mucenici: Achepsei si Aitala; Terentie, Vichentie, Emilian si Vevea.

12. † Cel intre sfinti Parintele nostru si faca- torul de minuni Spiridon; Sfantul Alexandru, arhiepiscopul lerusalimului; Sfantul Mucenic Sinet. - Dezlegare la vin si la untdelemn.

Troparul, glasul 1:


Soborului celui dintai te-ai aratat aparator si de minuni facator, Purtatorule de Dumnezeu Spiridoane, parintele nostru. Pentru aceasta, cu femeia cea moarta in groapa tu ai vorbit si sarpele in aur l-ai prefacut. Si, cand ai cantat tu sfintele rugaciuni, ingeri ai avut impreuna cu tine slujind, preasfintite. Slava Celui ce te-a preamarit pe tine; slava Celui ce te-a incununat pe tine; slava Celui ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul, glasul al 2-ulea:


Dragostea lui Hristos fiind ranit, preasfintite, mintea inaltandu-ti-se de lumina vie a Duhului, ai dobandit incercarea cea lucratoare, prin adancati cugetare la cele inalte, insuflate de Dumnezeu, si, jertfelnic dumnezeiesc facandu-te, cere pentru toti dumnezeiasca iertare.

13. Sfintii Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie si Orest; Sfanta Mucenita Lucia fecioara; Cuviosul Arsenie cel din Latro.
- Dezlegare la vin si la untdelemn. Duminica Sfintilor Stramosi, adica a Sfintilor Parinti celor mai dinainte.

14. Sfintii Mucenici Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie si Arian.

15. X Sfintii sfintiti Mucenici Elefterie, Suzana si Vah cel Nou; Cuviosul Parintele nostru Pavel cel din Latro.

16. Sfantul Prooroc Agheu; Sfantul Mucenic Marin; Sfanta Teofana imparateasa.

17. X Sfantul Prooroc Daniel si Sfintii trei tineri: Anania, Azaria si Misail.
- Dezlegare la vin si la untdelemn.

👉   Duminica inaintea Nasterii lui Hristos, a Sfintilor Parinti.

18. Sfantul Mucenic Sebastian, Sfanta Mucenita Zoe si cei impreuna cu dansii; Sfantul Parintele nostru Modest, arhiepiscopul lerusalimului; Cuviosul Fior; Sfantul Mucenic Eviot; Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

19. Sfantul Mucenic Bonifatie; Cuviosul Grighentie; Sfintii mucenici: Ilie, Prov, Ares, Timotei si Polieuct.

20. X Inainte-praznuirea Nasterii dupa trup a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru lisus Hristos; Sfantul sfintitul Mucenic Ignatie, purtatorul de Dumnezeu; Cuviosul Parinte Filogonie, patriarhul Antiohiei.
- Dezlegare la vin si la untdelemn.

Troparul inainte-praznuirii, glasul al 4-lea:


Gateste-te, Betleeme, ca s-a deschis tuturor Edenul, impodobeste-te, Efrata, ca Pomul vietii in pestera a inflorit din Fecioara! Pentru ca pantecele aceleia rai intelegator s-a aratat, intru care este dumnezeiescul Pom, din care mancand vom fi vii, iar nu vom muri, ca Adam. Hristos Se naste, ca sa ridice chipul cel mai inainte cazut.

Troparul Sfantului, glasul al 4-lea:


Si partas obiceiurilor si urmator scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele inalte. Pentru aceasta, cuvantul adevarului drept invatand si cu credinta rabdand pana la sange, sfintite Mucenice Ignatie, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condacul inainte-praznuirii, glasul al 3-lea:


Fecioara astazi pe Cuvantul cel mai inainte de veci merge sa-L nasca in pestera in chip de negrait; dantuieste lumea auzind, slaveste cu ingerii si cu pastorii pe Cel ce va sa se arate Prunc tanar, Dumnezeu cel mai inainte de veci.

👇
Podobie: Fecioara astazi, pe Cel mai presus de fiinta naste si pamantul pestera Celui Neapropiat aduce. Ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu Steaua calatoresc. Ca pentru noi s-a nascut Prunc Tanar, Dumnezeu, Cel mai inainte de veci.

Ziua cea purtatoare de lumina a nevointelor tale celor stralucitoare, mai inainte vesteste tuturor pe Cel ce S-a nascut din Fecioara in pestera; ca, de Acesta insetand si din dragostea de a te indulci de El, te-ai grabit sa fii sfartecat de fiare. Pentru aceasta, de Dumnezeu purtator ai fost chemat, Ignatie, marite.

21. Sfanta Mucenita luliana cea din Nicomidia; Sfantul Mucenic Temistocle.

22. Sfanta Mare Mucenita Anastasia; Sfintii Mucenici Hrisogon si Teodota.

23. X Sfintii zece Mucenici din Creta; Cuviosii Pavel si Naum.

24. Sfanta Cuvioasa Mucenita Eugenia si cele impreuna cu dansa.
- Dezlegare la vin si la untdelemn.

25. (†) Nasterea cea dupa trup a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru lisus Hristos.
- Praznic si dezlegare la toate cele de mancare, din aceasta zi pana in ajunul Bobotezei. Mijloceasurile nu se citesc.

Troparul, glasul al 3-lea:


Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostintei; ca intru dansa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie!

Condacul, glasul al 3-lea:


Fecioara, astazi, pe Cel mai presus de fiinta naste si pamantul pestera, Celui neapropiat, aduce, ingerii cu pastorii slavoslovesc si magii cu steaua calatoresc. Ca pentru noi S-a nascut Prunc tanar, Dumnezeu cel mai inainte de veci.

26. X) Soborul Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu; Sfantul Mucenic Eftimie, episcopul Sardelor.

† Tot in aceasta zi se face si pomenirea Preacuviosului Parintelui nostru, de Dumnezeu purtatorul, Nicodim de la Tismana (din ale carui sfinte moaste se afla o parte la a sa sfanta Manastire Tismana, din judetul Gorj).

Duminica dupa Nasterea Domnului, pomenirea Sfintilor si Dreptilor losif, logodnicul Fecioarei, David imparatul si lacov, fratele (ruda) Domnului. Despre lacov, vezi ziua de 23 octombrie.

Troparul, glasul al 4-lea:


Nasterea Ta, Hristoase... (cauta mai sus).

Condacul, glasul al 6-lea:

Cel ce mai inainte de luceafar S-a nascut din Tatal fara de maica, astazi pe pamant S-a intrupat din tine, fara de tata. Pentru aceasta, steaua binevesteste magilor; iar ingerii cu pastorii lauda nasterea ta cea mai presus de fire, ceea ce esti plina de har.

Troparul Cuviosului, glasul 1:


Celui ce a rasarit din Fecioara, mai-marelui pastorilor, ca o oaie de turma ai urmat, Parintele nostru Nicodim. Cu postul, cu privegherea si cu rugaciunile, te-ai facut lucrator sfintit de cele ceresti, tamaduind sufletele celor ce alearga la tine cu credinta. Pentru aceasta, strigam: Slava Celui ce te-a preamarit pe tine; slava Celui ce ti-a dat tie putere; slava Celui ce a aratat tuturor prin tine indreptare.

Condacul Cuviosului, glasul al 8-lea:


Ca pe un impreuna-ravnitor Sfintilor si ca pe un parinte mai mare, toata lavra ta, Tismana, te cinsteste pe tine cu credinta, Sfinte Nicodime, pe care pazeste-o cu rugaciunile tale, fericite, totdeauna nebiruita si netulburata de toate nevoile, ca un parinte cuvios si pururea laudat.

27. †) Sfantul Apostol intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan; Cuviosul Parintele nostru Teodor Marturisitorul si fratele sau Teofan, facatorul de canoane.

28. Sfintii douazeci de mii de Mucenici, cei arsi in Nicomidia; Sfantul Glicherie preotul; Sfanta Domna.

29. Sfintii patrusprezece mii de prunci, cei ucisi de Irod; Cuviosul Parintele nostru Marcel, igumenul manastirii celor neadormiti (Achimitilor); Cuviosul Tadeu Marturisitorul.

30. Sfanta Mucenita Anisia; Cuvioasa Teodora; Sfantul Mucenic Fileter. Tot in aceasta zi se canta slujba cuvioasei Melania, pentru ca la 31 decembrie se odovaieste praznicul Nasterii Domnului.

31. Cuvioasa Melania Romana; Cuviosul Zotic preotul, hranitorul de orfani.
- In aceasta zi se odovaieste praznicul Nasterii Domnului.

Un comentariu:

Timo Drag spunea...

Ziua trecând, mulțumesc Ție, Doamne, seara, rogu-mă, cu noaptea, fără de păcat, dăruiește-o mie, Mântuitorule, și mă mântuiește.

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Rugaciune catre Preasfanta Treime pentru copiii pe care mi i-a daruit.

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~