" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

03 aprilie

Rugaciuni tamaduitoare pentru bolnavi

   Rugaciuni tamaduitoare pentru bolnavi

 

   Daca cerem ceva de la Dumnezeu fara sa jertfim si noi ceva, rugaciunea nu ne este ascultata. Daca stau si spun: „Dumnezeul meu, Te rog, fa-l bine pe cutare bolnav”, fara sa fac vreo jertfa, este ca si cum as spune niste cuvinte frumoase. Numai atunci cand Hristos va vedea dragostea mea, jertfa mea, imi va implini cererea, desigur daca ea este spre folosul duhovnicesc al aceluia. De aceea atunci cand oamenii va cer sa va rugati pentru un oarecare bolnav, sa le spuneti sa se roage si ei sau, cel putin, sa se nevoiasca sa-si taie cusururile lor.

Unii oameni vin si-mi spun: „Fa-ma bine! Am auzit ca poti sa ma ajuti”. Insa vor sa fie ajutati fara ca ei sa se sileasca pe ei insisi catusi de putin. Spun, de pilda, unuia: „Nu manca dulciuri! Fa jertfa aceasta ca sa te ajute Dumnezeu!”, iar acela imi raspunde: „De ce? Oare Dumnezeu nu ma poate face bine si asa?”. Daca nu fac nici o jertfa pentru ei insisi, cum vor face pentru altul? Unul nu mananca dulciuri pentru ca Hristos sa-i ajute pe toti cei care sufera de diabet, sau nu doarme pentru ca Hristos sa dea putin somn celor care sufera de insomnii. In felul acesta se inrudeste omul cu Dumnezeu. Si numai astfel Dumnezeu daruieste harul Sau.

Atunci cand cineva imi spune ca nu se poate ruga pentru o ruda de-a sa care este bolnava, eu ii spun sa faca cel putin o jertfa pentru cel bolnav. De obicei ii spun sa faca ceva care ii va ajuta si propriei lui sanatati.

Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul

Rugaciune pentru bolnavi catre Mantuitorul Iisus Hristos:

   Preaputernice si slavite Doamne, Iisuse Hristoase! Tu, Care ai venit in lume sa tamaduiesti neputintele oamenilor, Care nu ai venit sa chemi la pocainta pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, si ai primit moarte pe cruce pentru mantuirea noastra! Din adancul inimii Te rog sa primesti smerita mea nevointa si aceasta mica rugaciune a mea pentru cel incercat de boala! Mantuieste-l, Doamne, precum stii, ca un bun si iubitor de oameni, si randuieste Tu toate spre folosul sau. Ca noi neputinciosi suntem si nu il putem ajuta, daca nu ne vei lumina cu harul Tau.

De e voia Ta, il poti pedepsi precum se cade pentru pacatele sale, tamaduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, precum vei vrea. Dar cazand inaintea Ta, Te rog indura-Te de robul Tau, potoleste-i fierbinteala, alina-i suferinta, ridica-l din patul durerii. Sa ii fie aceasta incercare prin care trece spre indreptarea vietii, spre inceput bun mantuirii si spre iertarea pacatelor. Si daca ii este de folos sa duca mai departe crucea bolii, fie, Doamne, dupa voia Ta, nu dupa voia noastra. Daruieste-i lui rabdare si liniste, alungand de la el toata frica si toata deznadejdea, ca sa nu fie ingenuncheat de durere si sa carteasca sau sa cada in patima maniei. Ajuta-l, Iubitorule de oameni, ca vazand el mila Ta sa cada la picioarele Tale cu lacrimi de pocainta si de multumire, ca sa se invredniceasca sa auda glasul Tau cel sfant: „Iertate iti sunt pacatele!”. Amin.

   Alta rugaciune catre bolnavi

   Dumnezeule Atotputernice, Cela ce cu mila Ta pe toate le zidesti spre mantuirea neamului omenesc, cerceteaza-l pe robul Tau (…), pe cel ce cheama numele lui Hristos, vindeca-l de toata boala trupeasca si slobozeste-l de pacat si de ispitirile pacatoase, de orice necazuri, si orice asuprire vrajmaseasca indeparteaz-o de la robul Tau. Ridica-l pe el din patul pacatului si il aseaza in Sfanta Ta Biserica – sanatos cu trupul si cu sufletul ca sa slaveasca impreuna cu toti oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, ca Tie iti inaltam slava impreuna cu cel fara de inceput al Tau Fiu si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin.

Rugaciune pentru bolnavul cazut in deznadejde


   Doamne, Dumnezeule al parintilor nostri, Care daruiesti pace multa celor ce iubesc legea Ta, ai grija de robul Tau cel bolnav care este greu incercat de deznadejde. Nori negri s-au abatut asupra sufle­tului sau si nu mai vede razele iubirii Tale.

Cugetul sau s-a intunecat si nu se mai impartaseste de lumina Ta.O, amara deznadejde! Cruda fiara care se na­pusteste asupra sufletului ca asupra unui pui lipsit de aparare! Numai Tu stii, Atotstiutorule, cati si-au pus capat zilelor din aceasta pricina, cati oameni au fost aruncati de acest duh rau in adancurile iadului.

Sa nu ingadui ca faptura Ta sa fie inghitita de moarte, ci sa fie ridicata prin puterea Ta. Daruieste si lui si noua, Doamne, roadele Du­hului Tau cel Sfant, care sunt pacea, dragostea, indelunga rabdare, credinta, blandetea, infranarea si curatia, ca atunci cand vom parasi aceasta lume sa intram in odihna Ta cea cereasca.
Amin.

Alta rugaciune catre bolnavi

   Stapane Atottiitorule, Imparate sfinte, Cel ce pedepsesti si nu omori, Care intaresti pe cei neputinciosi si ridici pe cei cazuti, Cel ce indreptezi chinurile trupesti ale oamenilor, rugamu-ne Tie, Dumnezeul nostru: In milostivirea Ta, cerceteaza pe robul tau (roaba ta) … (numele) si-i iarta lui (ei) orice a gresit cu voie sau fara de voie.

Doamne, Dumnezeul nostru, trimite din cer puterea Ta cea tamaduitoare, atinge-Te de trup, potoleste-i fierbinteala, usureaza-i suferintele si izgoneste toata boala cea ascunsa. Fii tamaduitorul robului Tau acesta (roabei Tale aceasta), ridica-l pe dansul (dansa) din patul durerii si din asternutul chinuirii. Daruieste-l pe dansul sanatos si intreg Bisericii Tale, ca sa fie bineplacut Tie si sa faca voia Ta. Ca Tie se cuvine sa ne miluiesti si sa ne mantuiesti pe noi, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Amin.

Rugaciune catre Sfintii Mucenici si Doctori fara de arginti Cosma si Damian


   Slavitilor facatori de minuni si Doctori fara de arginti, Cosma si Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tineretile voastre, nu numai mestesugul doctorilor ati invatat, ci mai ales har neimputinat al tamaduirii tuturor bolilor ati primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, si pe noi, care cadem inaintea cinstitei icoanei voastre, degraba auziti-ne. Pe copiii care cer ajutorul vostru la invatatura povatuiti-i cu rugaciunile voastre, ca, ravnind vietuirii voastre, sa afle nu numai cele pamantesti, ci mai ales sa sporeasca in cucernicie si in credinta cea dreapta.

Celor ce zac de boala si s-au deznadajduit de ajutorul omenesc, dar alearga la voi cu credinta fierbinte si rugaciune osardnica, tamaduire daruiti-le cu cercetarea voastra cea milostiva si de minuni facatoare; asijderea si pe cei ce din pricina bolilor grele au cazut in trandavire, in putinatate de suflet si in cartire, cu harul cel dat voua de Dumnezeu intariti-i in rabdare si indrumati-i ca sa priceapa sfanta si desavarsita voie a lui Dumnezeu in ce ne priveste si sa se faca partasi ai harului mantuitor al lui Dumnezeu.

Pe toti cei ce alearga la voi cu osardie ocrotiti-i de bolile cele crunte, si aparati-i de moartea naprasnica, si cu puternica voastra mijlocire inaintea lui Dumnezeu paziti-i neclintiti in dreapta credinta si ajutati-i in sporirea duhovniceasca, ca impreuna cu voi sa se invredniceasca in veacul ce va sa vina a lauda si a slavi numele cel preasfant si de mare cuviinta al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, in vecii vecilor.
Amin.

Rugaciune pentru bolnavi din partea doctorului

   In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule si Cuvantule al lui Dumnezeu, Cel Care intrupandu-Te ai luat asupra ta neputintele noastre si bolile noastre le-ai purtat, Cela Ce din marea Ta milostivire si, ca semn al apropierii imparatiei Tale, ai vindecat si vindeci ne'ncetat multime de bolnavi, neputinciosi si sta­paniti de demoni, vino cu puterea Ta AtotTamaduitoare si vindeca bolnavii care cer tamaduire, caci Tu esti Cel Ce ai zis: fara Mine nu puteti face nimic.

Descopera, Doamne, prin Duhul Sfant, Man­gaietorul pe Care de la Tatal L-ai trimis in lume, pricina imbolnavirii robilor Tai (numele); da-le lor pocainta, liniste, rabdare si bucurie sufletului incercat in vremea cercetarii Tale. Si mai descopera, Doamne, robilor Tai ca Tu esti stapanul vietii si al vindecarii, stapan peste orice trup muritor si peste orice suflet vesnic.
Fa, Doamne, ca boala robilor Tai sa fie prilej de vindecare a sufletului, de marire a credintei, nadejdii si dragostei.

Iar mie, robului Tau, doctor al trupurilor mu­ritoare si sluga netrebnica, da-mi a invata leacul potrivit care nu face rau, iar bolnavilor care ma cauta sa le descopar Calea spre Tine, ca Tu esti Tamaduitorul sufletelor si al trupurilor noastre si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin.

Rugaciune catre Sfantul Efrem cel Nou, pentru bolnavi

   Sfinte Efrem, mare mucenice al lui Hristos, asculta acum putina noastra rugaciune pentru robii lui Dumnezeu (numele) care sunt incercati de boli, suferinte si de ispite. Venim la tine ca la un doctor ceresc si credem ca vei primi cererea noastra si vei usura suferintele lor. Ai spus ca ai leacuri pentru toate felurile de boli, si de aceea nadajduim ca iubirea ta de oameni nu s-a imputinat. Cine poate spune multimea minunilor tale? Cine stie cati suferinzi au aflat izbavire prin rugaciunile tale?

Ajuta-i, Sfinte Efrem, ajuta-i pe cei suferinzi! Roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru ei si, daca le este de folos sa fie tamaduiti degraba, fa sa se intample aceasta spre slava lui Dumnezeu. Iar daca le este mai de folos sa duca mai departe crucea suferintei lor, ajuta-i sa rabde fara sa carteasca, ca sa primeasca luminoasa cununa a rabdarii.

Sfinte Mare Mucenice Efrem, tu ai rabdat suferinte de nespus, iar viata noastra este plina de desfatari. Dar chiar daca suntem pacatosi si intinati prin tot felul de patimi, indraznim a ne ruga tie. Caci nu pentru noi ne rugam tie, sfinte, ci pentru bolnavii acestia pe care suferintele i-au ingenunchiat. Fii lor pazitor, povatuitor, ocrotitor si tamaduitor, ca sa iti multumeasca cu inima smerita si sa Il slaveasca pe Dumnezeu care te-a acoperit cu harul Sau, aratandu-te mare facator de minuni, in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune catre Sfantul Luca al Crimeii, pentru bolnavi

   Sfinte Ierarh marturisitor, invatatorule al adevarului si doctore fara de arginti Luca, tie plecam genunchii sufletului si ai trupului si cazand la cinstitele si tamaduitoarele tale moaste pe tine te rugam precum fiii pe tatal lor: auzi-ne pe noi, pacatosii, cinstite parinte, si du rugaciunea noastra la Milostivul si Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai inaintea Lui dimpreuna cu sfintii toti.

Cred ca ne iubesti cu aceeasi dragoste cu care ai iubit pe fratii tai cand vietuiai in aceasta lume. Mestesugul doctorilor stapanind, in multe randuri cu ajutorul harului suferintele celor bolnavi ai vindecat, iar dupa cinstita ta adormire, Stapanul tuturor a aratat moastele tale izvor de tamaduire: ca felurite neputinte se vindeca si putere se daruieste celor ce cu evlavie le saruta si cer dumnezeiasca ta mijlocire.

Pentru aceasta, ne rugam cu caldura tie, care ai primit harul tamaduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav si cumplit inviforat de suferinta cerceteaza-l si vindeca-l de neputinta ce-l stapaneste. Cu totul cinstite si preasfinte Parinte Luca, nadejde a celor bolnavi, care zac in patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) si daruieste-i vindecare, iar noua tuturor cele spre bucurie, ca si noi dimpreuna cu tine sa slavim pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, O Dumnezeire si O imparatie, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!„

Rugaciune catre toti sfintii, pentru bolnavi

   O, sfanta ceata a celor care L-ati slujit pe Hristos, aducandu-mi aminte de faptele voastre minunate, va aduc lauda dupa cuviinta: 

Bucurati-va, stele ale cerului duhovnicesc! 

Bucurati-va, impreuna cu cetele ingeresti! 

Bucurati-va, candele ale Bisericii lui Hristos! 

Bucurati-va, sfintilor prin care Domnul imparte tuturor tamaduiri! Voi ati impartit neamului omenesc multime de vindecari minunate si, pentru aceasta, la voi alerg astazi, nadajduind ca nu ma veti trece cu vederea.

Ajutati-ma sa primesc tamaduire de la Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce v-a dat bi­ruinta in lupta cu trupul, cu patimile si cu poftele, Caruia Ii aduc smerita rugaciune: Doamne Iisuse Hristoase, Care i-ai ran­duit pe sfintii Tai drept mijlocitori ai cererilor oamenilor, arata-mi mila Ta si mie, pacatosului, care sunt incercat in focul durerilor, si daruieste-mi vindecare trupeasca si sufleteasca.

Pentru ruga­ciunile Preacuratei Maicii Tale si ale Sfantului Ioan Botezatorul, dascalul pocaintei; ale Sfintilor, mari­tilor si intru-tot-laudatilor Apostoli; ale Sfintilor mari dascali ai lumii si ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu si Ioan Gura de Aur; ale celor intre sfinti Parintii nostri Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; cu ale Sfintilor Mari Mucenici Gheorghe, Purtatorul de biruinta, Dimitrie, Izvoratorul de mir, Ioan cel Nou de la Suceava si Ioan Valahul; cu ale Sfintilor Doctori fara de arginti Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Samson si Diomid, Fotie si Anichit, Talaleu si Trifon; cu ale Sfantului Stelian, ocrotitorul copiilor; cu ale preacuviosilor si de-Dumnezeu-purtatorilor parintilor nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim de la Tismana, Visarion si Sofronie; cu ale preacuvioasei Maicii noastre Paras­cheva si ale tuturor Cuviosilor Parinti si Cuvioa­selor Maici, care s-au nevoit in dreapta-credinta.
Ca Tu esti Dumnezeul tamaduirilor, Hristoase Dumnezeule, si Tie slava Iti inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si bunului si de-viata-facatorului Tau Duh, in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune catre Sfantul Pantelimon, pentru bolnavi


   O, Mare Mucenice si Tamaduitorule Pantelimon! Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi si nu lasa sa ramana in noi bolile trupesti si sufletesti de care suferim. Vindeca bolile pricinuite de patimile si pacatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slabiciune trupeasca si sufleteasca – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de dorinte si impatimire de lucrurile trecatoare pamantesti – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mantuirii, pentru pacatele, neputintele si pentru datoriile noastre – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de tinerea in mintea noastra a raului, de manie, de ura, de tulburare – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Tamaduitorule a Sfantului Athos si a intregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mandrie, ingamfare, preamarire, de rand cu nemernicia si netrebnicia noastra – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Bolnavi suntem noi de multele si feluritele caderi in poftele trupului: in desfranare, in mancarea cea fara de sat, in neretinere, in desfatare – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multa vorbire, de vorbire desarta si de cea savarsita cu judecata – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochi nostri de privirile pacatoase. Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor desarte, a cuvintelor rele, defaimatoare. Ne dor mainile noastre neintinse spre savarsirea rugaciunii si spre fapta cea de milostenie – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.

Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care usor se indreapta spre cai ratacite si spre locuintele acestei lumi – tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Dar cel mai mult ne dor limba si buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, desarte, urate, de nerostirea cuvintelor de rugaciune, de lauda sau de rostirea acestora cu nepasare, cu neluare aminte si fara de pricepere– tamaduieste-ne, o, Milostive!

Tot trupul nostru este bolnav:

Bolnava este mintea noastra si lipsita de intelegere, intelepciune si de cugetare.
Bolnava este vointa noastra, care se intoarce de la lucrurile sfinte si se indreapta spre lucruri pacatoase, daunatoare noua si neplacute lui Dumnezeu.
Bolnava este inchipuirea noastra, care nu doreste si nu este in masura sa constientizeze atat moartea si suferinta vesnica a pacatosilor, cat si Fericirile Imparatiei Ceresti, mania Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, rastignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tamaduieste-ne.
Ne doare totul in noi.
In neputinta este sufletul nostru cu toate puterile si priceperile lui.
In neputinta este trupul nostru cu toate madularele lui.

Tamaduieste-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tamaduitorul cel fara de arginti, Doctorul cel mult iubitor si sluga Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Nu ne lasa pe noi in urgia bolilor si neputintelor, ci tamadiueste-ne cu puterea Harului tau si vom lauda Preasfanta Treime: pre Tatal, pre Fiul si pre Sfantul Duh, pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor si vom multumi harului tau purtator de vindecari in veci. Amin.

Rugaciune catre sfantul Ioan Rusul, la vreme de boala


Bucurandu-ma de dumnezeiasca marire la care te-ai inaltat, o, Sfinte Ioane, indraznesc sa alerg la ajutorul tau pentru tamaduire. Stiu, Parinte, ca incercarile vin din randuiala lui Dumnezeu. Stiu ca prin boala trupului, sufletul se curateste, si ca rabdarea este rasplatita de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznadejdii imi tulbura mintea si ma departeaza de rugaciune.

De aceea dar, o, Sfinte, gasesc alinare in cugetarea la vindecarile tale minunate. Tu ai tamaduit multimea de copii spre bucuria parintilor lor. Tu ai indreptat spatele batranei garbove, tu ai dat sanatate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe batranul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai indepartat cheagurile de sange din capul Vasulei si l-ai tamaduit pe doctorul necredincios.

Stiind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viata mea in mainile tale si mijloceste precum stii mantuirea mea. Daca voia Domnului este sa duc cu rabdare crucea bolii, da-mi putere si ajuta-ma sa nu cartesc din cauza neputintelor. Dar daca Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugaciunile tale, atunci sa ma tamaduiesti fara sovaiala, noule doctor fara-de-arginti, ca vazand aceasta sa-ti multumesc tie si sa-L laud in vecii vecilor pe Doctorul sufletelor si al trupurilor, prin cantarea: Aliluia!

Rugaciune catre Sfantul Haralambie, pentru bolnavi

   Sfinte Mucenice Haralambie, primeste aceasta rugaciune pe care cu umilinta ti-o aducem si ne izbaveste din toate necazurile! Desi suntem bolnavi si nevrednici milostivirii tale pentru pacatele noastre cele multe si grele pe care le savarsim in tot timpul vietii noastre si in tot ceasul, totusi, cunoscand bunatatea ta cea mare pe care ai aratat-o celor ce te cinstesc si celor ce se pocaiesc cu credinta intru numele Domnului, indraznim cu umilinta sa marturisim inaintea ta ca am gresit.

Fii mijlocitorul nostru catre preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, pentru izbavirea noastra de toate bolile si de toate primejdiile si pentru intarirea noastra in credinta cea adevarata. Amin.

Rugaciune catre Sfantul Nectarie, pentru bolnavi

Sfantul Nectarie este recunoscut ca aduce vindecare celor bolnavi de cancer, dar si ca asculta rugaciunile femeilor care nu pot avea copii.


   O, preasfinte si intru tot laudate, mare facatorule de minuni Nectarie, pri­meste a­ceasta putina rugaciune de la noi, nevred­nicii robii tai, caci catre tine, ca la un ade­varat izvor de tamaduiri si grabnic fo­lo­sitor si ajutator prea­minunat scapand si catre sfant chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binti ne rugam tie: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi saracia si ticalosia noastra. Vezi ranile sufletelor si ale trupurilor noastre. Ne rugam tie, Sfinte Ierarhe Nectarie, grabeste de ne ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni si ne sprijineste pe noi, robii tai. Ia aminte la sus­pinele noastre si nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticalosii si scarbitii, ca stim, sfinte al lui Dumnezeu, ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare cine a nazuit la ajutorul tau si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas nea­jutat. Ca cine te-a chemat intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine, in dureri fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai usurat suferinta?

Minunile si ajutorul tau ne-au facut si pe noi, ticalosii si scarbitii, sa te chemam sa ne vii in ajutor. Stim, o, alesule ierarh, de multi­mea ta­ma­duirilor pe care le-ai facut, nou doc­tor fara-de-arginti aratandu-te. Nu cu­noas­tem nici sufe­rinta si nici durere pe care sa nu le poti alina.

Nu cunoastem nici o boala careia tu sa nu ii poti aduce tamaduire, dar mai mult decat atat, nu numai ca ai tamaduit boli despre care doctorii ziceau ca nu pot fi tamaduite, ci si pe multi bol­navi i-ai ajutat sa se intareasca in credinta si in rabdare, si sa ia plata de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Ingenunchind, ne rugam tie, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca sa te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea ruga­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Catre Acela roaga-te, ca sa fim si noi ajutati si miluiti cu rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbaviti, ca sa binecu­vantam pe Dum­nezeu Cel in Treime laudat, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciune bolnavilor pentru cei ce-i ingrijesc

   Doamne, Dumnezeule al milei si al indurarilor, trimite harul Tau cel sfintitor peste doctorii care ma ingrijesc si peste ajutoarele lor, acoperindu-i cu harul Tau ca un bun si iubitor de oameni.
Calauzeste-i Tu, Doamne, in tot ceea ce vor sa faca spre binele meu. Sa nu sufar cum a suferit femeia care avea curgere de sange de doisprezece ani, fara a primi ajutor de la doctori, ci sa primesc vindecarea de bolile mele. Sa nu se adauge durere peste durerile mele, din nepriceperea lor sau din lucrarea celui rau, ci sa dobandesc sanatatea mult dorita. Nu in mainile lor este viata mea, Iubitorule de oameni, ci in mainile Tale.

Ma aflu, Doamne, ca cel cazut intre talhari, din pricina suferintei care ma apasa. Rasplateste, Dumnezeule, tot binele pe care mi-l fac doctorii, daruindu-le intelepciune, sanatate trupeasca si sufleteasca si tot lucrul bun pe care ei il cer de la Tine.
Rasplateste, Dumnezeul nostru, toata dragostea pe care mi-o arata fratii mei in Hristos care ma cerceteaza, inmultind binecuvantarile Tale in casele lor. Sa fie pentru ei boala mea prilej de a lucra cele bune, ca sa se vadeasca astfel in inimile lor iubirea pe care ai cerut-o celor ce Te urmeaza.

Nu este porunca mai mare decat porunca de a Te iubi pe Tine si de a-i iubi pe semenii nostri. Intareste-ma, Dumnezeule preaslavite, ca vazand iubirea pe care mi-o arata sa ma rog ca nici unul din ei sa nu cada in cursele vrajmasului, ci sa mearga cu toti pe calea mantuirii.
Doamne, Dumnezeule al parintilor nostri, daca norii deznadejdii si ai singuratatii se vor abate asupra sufletului meu, atunci trimite-mi Tu frati care sa ma cerceteze si sa mangaie sufletul meu. Ca vazand grija lor pentru mine, pacatosul, sa Iti multumesc Tie, Celui Care prin pronia Ta cea dumnezeiasca porti de grija robilor Tai, si sa Te laud si sa Te slavesc in vecii vecilor.
Amin.

 Rugaciunea bolnavului inainte de operatie


   Doamne, Dumnezeul meu, marturisesc inaintea fetei Tale neputintele si slabiciunile mele cele multe. Frica mare m-a cuprins inaintea acestei incercari, in loc sa ma cuprinda increderea in pronia Ta si in grija pe care o porti oamenilor. Daca nu m-ar fi acoperit harul Tau, furtuna deznadejdii m-ar fi doborat la pamant.

Nu am, Atotputernice Doamne, curajul pe care il au alesii Tai inaintea incercarilor vietii, dar tot ce pot sa fac este sa cad cu frangere de inima inaintea Ta si sa Te rog sa nu ma lasi fara ajutor.

Tu, Doamne, Cela Ce esti doctor ceresc, tamaduieste-ma prin mana doctorului pamantesc, ca sa Te laud in toate zilele vietii mele.
Amin.

 Rugaciuna bolnavilor pentru dobandirea rabdarii in boala

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai rabdat prigonirile, batjocurile si chiar moartea pe cruce pentru mantuirea noastra, Cel Ce ne-ai spus ca „prin rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre”, arata-mi, mie, pacatosului, milele Tale cele bogate si daruieste-mi duhul rabdarii, ca sufletul meu cel incercat sa dobandeasca alinare.

Vezi deznadejdea care ma ispiteste, vezi incer­carea prin care trec si ajuta-ma sa ies din ea curatit de pacate si pregatit sa-Ti slujesc in toate zilele vietii mele, si sa slavesc numele Tau cel sfant, cantand impreuna cu toti ingerii si sfintii:
Aliluia!

Rugaciuna bolnavilor de multumire pentru insanatosire

   De binefacerile Tale ca un rob nevrednic invred­nicindu-ma, multumire Iti aduc Tie, Dumnezeule al indurarilor si a toata milostivirea, ca nu ai trecut cu vederea cererile mele, ci mi-ai aratat iubirea Ta de oameni.

Grele au fost incercarile prin care am trecut, si teama m-a cuprins ca nu voi sti sa le stau impotriva. Stiam ca neputinta mea este mare, dar m-ai facut sa simt ca mai mare este dragostea Ta fata de tot omul care Te cheama in ajutor. Preadulce Iisuse, asa cum ai implinit cererile mele, asa intareste-ma sa plinesc si eu poruncile Tale cele sfinte. Precum nu ai sovait a tamadui trupul meu, asa nu sovai a curati si sufletul meu de toata intinaciunea. Caci ce folos voi avea daca trupul va avea sanatate, dar sufletul va fi cuprins de boala? Sau ce folos voi avea daca pana la sfarsitul vietii pamantesti trupul meu nu va cunoaste boala, daca dupa Inviere va fi prada durerilor?

O, sa nu-mi pun nadejdea in sanatatea trupului, ca sa nu fiu rusinat. Caci cine se lauda cu sanatatea poate fi smerit de Dumnezeu prin amara suferinta. Iar mie sa nu-mi fie a ma lauda decat in numele Tau, Doamne, Dumnezeul meu. Indraznesc sa Te rog, Preabunule Doamne, ca ori de cate ori furtuna incercarilor se va abate asupra sufletului meu, sa ma ajuti asa cum m-ai ajutat si de data aceasta.

Pentru ca in afara de Tine nu pot afla izbavire. Multumindu-Ti iara si iara pentru facerile Tale de bine, pentru cele aratate si cele ascunse, Te rog ocroteste cu harul Tau pe tot poporul binecredincios, pe toti cei ce iubesc Biserica Ta si defaimeaza invataturile pierzatoare de suflet, ca sa Te laudam si sa Te slavim in vecii vecilor.
Amin.

3 comentarii:

Nicolae Paulescu spunea...

„Domnilor studenți, când mergeți la bolnavi, să nu-i îngrijiți ca pe niște oameni mizerabili, nenorociți. Să nu-i îngrijiți nici măcar ca pe niște bolnavi! Să-i îngrijiți ca și cum acolo ar fi Hristos, pentru că în fiecare din ei suferă Hristos!”

Părintele Cleopa Ilie 1912-1998 spunea...

SFÂNTA RUGĂCIUNE ESTE MAMA TUTUROR FAPTELOR BUNE.

Sfanta Evanghelie dupa Matei 8 (1-4) _ spunea...



Si coborandu-Se El din munte, multimi multe au mers dupa El.

Si iata un lepros, apropiindu-se, I se inchina, zicand:
- Doamne, daca voiesti, poti sa ma curatesti.

DOMNUL și DUMNEZEUL nostru IISUS, intinzand mana, S-a atins de el, zicand:
- Voiesc, curateste-te.

Si indata s-a curatit lepra lui.

Si i-a zis DOMNUL IISUS HRISTOS:
- Vezi, nu spune nimanui, ci mergi, arata-te preotului si adu darul pe care l-a randuit Moise, spre marturie lor.

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Acatistul INVIERII / IISUSE, Cel ce ai INVIAT din morti, inviaza si Sufletele noastre !

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~