" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

17 septembrie

De ce este Maica Domnului atat de inaltata, nu numai peste toti sfintii, ci chiar si peste ingeri si arhangheli?

   De ce este Maica Domnului atat de inaltata, nu numai peste toti sfintii, ci chiar si peste ingeri si arhangheli?

   O cinstim pe Maica Domnului si ne rugam ei pentru ca tot ce am pierdut prin Eva, adica nevinovatia, raiul, harul, familia sfanta, pe insusi Dumnezeu, le am redobandit sau le putem redobandi prin Maica Domnului.

Parintele Sofian Boghiu

O cinstim pe Maica Domnului si ne rugam ei pentru ca tot ce am pierdut prin Eva, adica nevinovatia, raiul, harul, familia sfanta, pe insusi Dumnezeu, le am redobandit sau le putem redobandi prin Maica Domnului.
Cu mult timp in urma, o femeie frumoasa m-a intrebat: De ce este Maica Domnului atat de inaltata, nu numai peste toti sfintii, ci chiar si peste ingeri si arhangheli?


I-am raspuns: 

Pentru ca nici ingerii cu arhanghelii, nici heruvimii si nici serafimii nu au luat parte in chip atat de apropiat si esential la oranduirea mantuirii noastre asa cum a facut ea. A trebuit ca Fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu sa-Si insuseasca in Persoana Sa firea omeneasca; fara acest lucru nu putea fi oranduita mantuirea noastra... Firea aceasta a fost luata din Pururea Fecioara prin aflarea Sfantului Duh si umbrirea puterii Celui Preainalt. Ingerii si arhanghelii au slujit dinafara la intrupare, fara sa intre inlauntrul esentei lucrarii intruparii de vreme ce Maica Domnului chiar in esenta ei a intrat. Pentru aceasta este cinstita mai presus decat toate fapturile... in virtutea aceleiasi participari esentiale la intrupare, si ocrotirea Ei fata de noi este mai puternica decat a tuturor.

Sfantul Teofan Zavoratul


  Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu… Cu adevarat se cuvine, este necesar si drept lucru sa o fericim pe Maica Dumnezeului nostru, caci pentru curatirea ei, pentru sfintenia ei si pentru ca s-a invrednicit sa fie Maica Dumnezeului nostru se cuvine a o cinsti.

 Imnul Vrednica esti sau Cuvine-se cu adevarat a fost rostit catre cea mai cinstita tocmai de catre Arhanghelul Gavriil. Cu siguranta o bucura pe Maica Domnului cinstirea ce i se aduce. Iata un exemplu:

 Cuviosul Ioan Cucuzel din Manastirea Marea Lavra din Sfantul Munte avea un glas ingeresc. In timp ce canta in manastire smerit si dulce imnul acatist catre Maica Domnului, a fost cercetat de insasi Nascatoarea de Dumnezeu. I-a daruit un banut de aur si i-a spus: „Bucura-te, copilul meu Ioan, canta, iar eu nu te voi parasi!” (Sinaxarul zilei).

 Fecioara asculta din ceruri cantarile ingerilor si ale arhanghelilor, dar se bucura sa auda si laudele omenesti.

 Cand este slavita, ea nu se trufeste, ceea ce ii face si pe cei credinciosi sa indrazneasca in rugaciunile lor. Iata, ea binevoieste atunci cand este rugata, si deci sa o rugam si noi cu incredere si cu indrazneala. Toti cei ce o slavesc cu smerenie prin laude si imne se bucura de mijlocirea si de ajutorul ei. Si Biserica zice: „Pe cei ce laude iti aduc tie, intru dumnezeiasca slavire a ta, de cununile slavei invredniceste-i” (Catavasiile Bunei Vestiri).


Si sa o rugam

 In 1982, o batrana smerita mi-a povestit urmatoarea intamplare: Avea acasa un iconostas plin de icoane. Avea si icoana Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de mir, protectorul satului ei. Intr-o seara, in timp ce se ruga in fata iconostasului pentru o anume problema, i s-a aratat Sfantul Dimitrie si i-a spus cu un ton ca de repros: „Roaga-te si mie si te voi ajuta!” Asta ne arata ca si sfintii vor ca noi sa ne rugam lor, iar ei sa ne ajute, sa mijloceasca la Domnul, caci fara rugaciunea noastra cu greu ne pot ajuta. Cu mult mai mult este valabil acest lucru la Maica Domnului. Ca sa poata mijloci pentru noi, sa se roage in locul nostru Domnului, trebuie sa o rugam neincetat. „Iata, sunt cu tine, de ce nu ma chemi?„, i-a reprosat insasi Maica Domnului unei mame indurerate, care, avand copilul bolnav, nu o ruga pe Maica Domnului, desi biserica din vecinatate era inchinata Maicii Domnului.

Cinstirea sfintilor

 Un proverb spune: „Cinstirea sfintilor sta in urmarea lor„. Cu atat mai mult acest lucru se adevereste in ceea ce o priveste pe Maica Domnului. Cine o cinsteste cu adevarat urmeaza exemplul vietii ei. Fecioara a postit, s-a rugat, a privegheat, s-a inchinat. Daca o cinstesti si tu pe Fecioara, atunci aseamana-te vietii ei ascetice. 

Prin asta trebuie si noi, fratii nostri, sa o cinstim pe Stapana noastra Nascatoarea de Dumnezeu cu posturi, cu rugaciuni…

(Cosma Etolianul)


 Fecioara este multmilostiva, ii ajuta pe saraci, pe vaduve, pe orfani, face multe milostenii. Si tu cinsteste-o pe Maica Domnului, Fecioara, urmand milosteniei ei, caci astfel trebuie sa o cinstim si noi, facand milostenie, dragoste si rabdare. Fecioara a fost preacurata si cu trupul, si cu sufletul. Prin inchinaciune si tu poti sa o cinstesti pe Fecioara, luptandu-te pana la sange pentru a nu te intina nici in trup, nici in suflet, cu nici un cuvant, cu nici o fapta, cu nici un gand necurat.

 Atunci cand traiesti indiferent fata de Dumnezeu, de Fiul ei si Dumnezeul nostru, nu doar ca nu o cinstesti, ci o si amarasti pe Maica  Domnului, precum copilul o amaraste pe mama lui atunci cand n-o asculta, deoarece si ea, Preacurata, este mama noastra. 

„Nu-mi place sa vad faptele tale!” i-a spus insasi Maica Domnului Cuviosului Siluan Athonitul inainte ca acesta sa paraseasca viata din lume. „Cuvintele acestea au sfasiat sufletul meu, zice sfantul. Oh, de am sti cu toti cat se intristeaza si se amaraste Fecioara pentru cei ce nu se pocaiesc! Aceasta am simtit-o si din experienta mea.„

 Un soldat (scrisa in Mantuirea pacatosilor), mergand sa se inchine la o icoana a Maicii Domnului, a vazut in icoana pe Fecioara ranita, taiata, plina de sange. A mai mers o data, si a doua oara, si a treia oara, si a vazut-o la fel. Si a inteIes ca el insusi era vinovat, caci isi inselase sotia. S-a pocait, s-a intors din pacatul lui, s-a spovedit, s-a curatit. Si dupa o vreme s-a intors si s-a inchinat icoanei Maicii Domnului. Ranile si sangele disparusera.

 Daca o iubim intr-adevar pe Fecioara, sa incetam a o rani, sa taiem de la noi, de dragul ei, pacatul, sa nu mai pacatuim nici in cuvant, nici in fapta, nici in cuget, sa ne daruim binelui, virtutii, asa cum a facut si ea.

 Si atunci ea ne va privi si se va bucura, si din toata inima ei ne va pazi in durerea si necazul nostru.

sursa: doxologia.ro
cuvantdefolos.ro

7 comentarii:

Slăvit sa fie DOMNUL! spunea...

" unde sunt cuvinte de rușine, acolo e diavolul de față"
Sfântul Ioan Gură de Aur

Slăvit să fie DOMNUL! spunea...

O, Măicuță Sfântă
Te rugăm fierbinte
Să ne-asculți de-a pururi
Marea rugăminte…

Timo Drag spunea...

”Sub milostivirea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea în nevoi, ci din primejdie ne slobozește pre noi, una curată, una binecuvântată! AMIN.”

O, Împărăteasă prealuminată a îngerilor şi a lumii spunea...

Nu s-a aflat în lume cuvânt vrednic spre îmbodobirea măreţiei tale şi tremură gândurile inimilor, nefiind în stare a scrie în cartea înţelepciunii laude vrednice de mărimea frumuseţii tale. Minţile cele mai înalte s-au întunecat şi cei smeriţi s-au încins cu putere, semeţia ritorilor a fost ruşinată şi cele mai înainte nebăgate în seamă s-au înălţat aducând ţie tămâia rugăciunii spre binecuvântare. O, Împărăteasă, Oglinda Împărăţiei cerurilor şi Icoana Raiului, spre cei ce de la marginile lumii îşi întind gândul spre tine tinde mâna ta cea tare şi ne scoate din adâncul ispitelor ce cumplit ne tulbură pe noi. Primăvara tuturor darurilor, izgoneşte din pustia inimii mele viforul multor patimi şi fă să strălucească lumina darului tău, ca să mă veselesc împreună cu îngerii de primăvara sufletului renăscut prin pocăinţă. Ajută-ne, Preafericită, a urca scara postului pusă înainte cu înţelepciune, ca ajungând la înălţimea vieţuirii celei mai bune, să ne facem şi noi părtaşi moştenirii aleşilor lui Dumnezeu şi să îţi aducem ţie pururea cântare de laudă. O, Împărăteasă prealuminată a îngerilor şi a lumii, Stăpână binecuvântată, Lauda drepţilor şi Lumina sihaştrilor, Întărirea mucenicilor şi Pecetea mărturisitorilor, Oglinda cerească a tainelor Luminii, Podoaba cea preacinstită a neamului omenesc şi Izvorul binecuvântării tuturor, Vistieria cea necheltuită a darurilor dumnezeieşti, Cărarea cea sfinţită a Cuvioşilor şi Norul cel umbrit al Luminii neapuse, întoarce-ţi blânda privire spre netrebnicii robii tăi şi nu ne lăsa pe noi până în sfârşit în mijlocul tulburării vrăjmaşilor noştri nevăzuţi. Ca Una ce te-ai arătat toiag călăuzitor tuturor spre muntele mântuirii, sprijineşte şi mintea mea ce zace în noroiul gândurilor întinate, îndreptându-o către adâncurile pocăinţei. Numai tu ai purtat, Stăpână, în grădina pântecelui tău pe Floarea-Hristos care bine înmiresmează inimile tuturor cu miresmele darurilor Sale. Deci, pe Acesta roagă-L să alunge de la mine mirosul cel greu al păcatelor şi să curăţească sufletul meu cel plin de spinii patimilor, arătându-l grădină cerească în mijlocul căreia străluceşte Pomul vieţii celei veşnice. În mâhnirile ce ne-au cuprins din pricina fărădelegilor noastre stai aproape de robii tăi, solindu-ne iertare şi ridicare din robia gândurilor rele la cugetarea cea mai smerită, ca să îţi aducem ţie cu mulţumire florile laudelor dumnezeieşti culese din grădina minţii lucrate prin pocăinţă. Amin.

Chivot ceresc purtător al Cuvântului lui Dumnezeu spunea...

Împărăteasa împăraților, Stăpâna tuturor făpturilor, Fecioară încuviințată de Dumnezeu, Mireasă nestricată, Palat al Preasfântului Duh, Scaun de foc al nevăzutului Împărat, Chivot ceresc purtător al Cuvântului lui Dumnezeu, Căruța cea în chipul focului, Odihna Dumnezeului Celui viu, Zămislirea negrăită a trupului lui Hristos, Cuibul Vulturului ceresc, Turtureaua cea cu bună glăsuire, Porumbiță cea preabună, lină și fără de răutate, Paharul Împăratului ceresc, întru care s-a dres de la Duhul Sfânt vinul harului celui neîmpuținat, roagă pe Fiul tău să ne izbăvească din toate necazurile și de tot răul și să ne miluiască pe noi, pentru sfânt numele tău. Amin.

Rugaciune de multumire catre Maica Domnului spunea...

Preasfanta Fecioara, Preacurata Maica Nascatoare de Dumnezeu, Iti multumesc ca ne esti si noua Mama Buna, Iubitoare si Grabnic Ajutatoare!
Iti multumesc pentru toate iconele Tale facatoare de minuni si pentru tot Harul care se revarsa prin ele!
Iti multumesc Maicuta pentru toate comunicarile Tale sfinte, pentru sanatate, pentru ajutor, pentru grija Ta de Mama Iubitoare fata de noi toti!
Iti multumesc ca nu ne lasi prada celui rau, ci ne aperi si ne acoperi sub Sfant Acoperamantul Tau!
Iarta-ma Maicuta pentru multele mele pacate si Te rog ajuta-ma sa ma pocaiesc pentru toate greselile mele din aceasta viata!
Iti multumesc ca Te rogi pentru noi si ca duci rugaciunile noastre la Bunul Dumnezeu, ca sa ne ajute sa trecem din viata aceasta la viata vesnica!
Iti multumesc Maicuta ca Te rogi pentru intoarcerea la credinta a celor din familia mea, dar si a celor care-L cauta pe Dumnezeu si inca nu L-au gasit!
Iti multumesc Maicuta pentru grija Ta de Mama, pentru iubirea Ta sfanta si pentru tot ajutorul Tau! Si eu Te iubesc, Te preamaresc si Iti multumesc pentru toate! Amin!

Starețul Efrem Vatopedinul _ spunea...

Mesaj pentru mame, dar și tatii îl pot adapta 😊

" Învățați-vă să-i spuneți Maicii Domnului:
« - Maica Domnului, pe copiii mei ți-i dăruiesc. Eu nu pot să fiu tot timpul cu ei, tu însă poți să fii mereu cu ei. Te rog mult, auzi-mă! Sunt mamă, sunt îngrijorată, am o neliniște, dar această îngrijorare și neliniște ți-o dau ție, pentru că tu poți să o duci. Te rog să fii tot timpul cu copiii mei. »"

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Acatistul INVIERII / IISUSE, Cel ce ai INVIAT din morti, inviaza si Sufletele noastre !

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~