" Cercetati Scripturile, ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica. Si acelea sunt care marturisesc

Faceți căutări pe acest blog

19 iunie

Citeste viata Sfantului Apostol Iuda Tadeul, rudenia Domnului.

   Citeste viata Sfantului Apostol Iuda Tadeul, rudenia Domnului.

Sfantul Apostol Iuda Tadeul a fost unul dintre cei 12 trimisi ai MANTUITORULUI.

     Sfantul Apostol Iuda Tadeul a fost unul dintre cei 12 trimisi ai MANTUITORULUI. 

Apostol (grec.: απόστολος/apóstolos; ebraica: saliah = trimis, sol)

  Sfantul Apostol Iuda se numara intre fratii Domnului nostru Iisus Hristos, adica intre fiii dreptului Iosif  pe care ii avusese din casatoria anterioara cu Salomeea. Abia dupa ce dreptul Iosif a ramas vaduv, i-a fost data in grija Maica Domnului.

  Sfantul Apostol Iuda este uneori numit in Scriptura "Iuda, fratele lui lacov " (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Intre cartile Noului Testament ni s-a pastrat de la el o Epistola Soborniceasca. Acesta isi incepe astfel epistola: "Iuda, rob al lui lisus Hristos si frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar daca s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeasi indreptatire ca si lacov, el nu o face.

  Sfantul Apostol Iuda mai este cunoscut si ca Levi sau Tadeu. Insa, nu trebuie confundat cu celalalt Tadeu, care a facut parte din cei 70 de Apostoli ai Mantuitorului.

  Sfantul Apostol Iuda a predicat Evanghelia in ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia si Armenia.

  Ajungand sa predice in tinutul Muntelui Ararat, Sfantul Apostol Iuda a fost prins de pagani, rastignit si omorat cu sageti.


Sfantul Apostol Iuda, rudenia DOMNULUI

19 iunie


Viata si patimirile Sfantului Apostol Iuda, fratele Domnului. Este praznuit pe 19 iunie.

   Iuda minunate, sageata ai fost trimis ca sa lovesti si sa pierzi de tot taberele demonilor, iar pe cei raniti de aceia sa-i vindeci cu darul unuia Dumnezeului nostru, pe Care roaga-L sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

 Stihira la Doamne strigat-am, 19 iunie


  Sfantul Apostol Iuda a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai Domnului si era din neamul lui Iuda, din care au coborat David si Solomon. Sfantul Iuda s-a nascut in cetatea Nazaret din Galileea, fiind fiu al dreptului Iosif, cu care s-a logodit mai apoi preanevinovata Fecioara Maria. Potrivit traditiei, mama lui Iuda era Salomeea, fiica lui Agheu, fiul lui Varahia, un frate al Sfantului Zaharia, tatal Sfantului Proroc Ioan inaintemergatorul Domnului. Acest Iuda era frate cu Sfantul Apostol Iacov cel Drept, primul ierarh al Bisericii din Ierusalim. Sfantul Apostol Iuda este numit de obicei Iuda al lui Iacov, adica fratele Apostolului Iacov. El prefera sa fie numit asa ca urmare a smereniei sale, caci se credea nevrednic de a fi numit frate de sange al Domnului, deoarece el pacatuise inaintea Domnului, mai intai prin lipsa de credinta si apoi prin lipsa de dragoste frateasca.

  Sfantul Evanghelist Ioan Teologul aduce marturie pacatului lui Iuda prin lipsa de credinta, cand scrie: „Nici fratii Lui nu credeau in El“ (Ioan 7, 5). Lamurind acest fragment din Evanghelie, Sfantul Teofilactus crede ca fratii de care se pomeneste aici erau copiii lui Iosif. El zice: „Pana si fratii Lui, copiii lui Iosif (printre care si acest Iuda), nu credeau in El, adica in Iisus. Si de unde venea aceasta neincredere in El ? Din propria lor rea-vointa si din pizma, caci mai degraba pizmuiesc cei apropiati pe rudele lor decat o fac strainii". Astfel, vedem ca Iuda a pacatuit impotriva Domnului prin lipsa lui de credinta.

  Mai mult, Iuda arata fata de Hristos si lipsa de dragoste frateasca. Atunci cand Iosif, intorcandu-se din Egipt, a inceput sa-si imparta pamantul intre copiii ramasi de la prima sotie, a vrut sa-i lase o bucata si Domnului Iisus (Care se nascuse in mod minunat si fara ca Iosif sa o cunoasca pe preasfanta Fecioara Maria), Care pe atunci era un copilas. Dar trei dintre fiii lui Iosif nu doreau ca Iisus sa aiba partea sa de pamant, caci era nascut din alta mama. Numai al patrulea fiu, Sfantul Iacov, a incuviintat ca Iisus sa fie si El partas al bucatii sale de pamant; si de aceea a fost numit „Fratele Domnului“. Cunoscand pacatele sale din trecut si lipsa lui de credinta si de dragoste frateasca, Iuda nu indraznea sa se numeasca frate al lui Dumnezeu, ci doar fratele lui Iacov, dupa cum scrie el insusi in epistola: „Iuda, rob al lui Iisus Hristos si frate al lui Iacov“ (Iuda 1,1).

  Apostolul Iuda, numit si Iuda al lui Iacov, avea si alte nume. Evanghelistul Matei il numeste Lebeu si Tadeu. Aceste nume nu i s-au dat apostolului fara de motiv, caci numele Lebeu semnifica „inflacarat". Dat Apostolului Iuda, acest nume arata ca dupa ce acesta pacatuise in fata lui Hristos Dumnezeu prin necredinta sa, mai apoi el a crezut ca Iisus este adevaratul Mesia si I s-a daruit cu toata inima sa. Apostolul Iuda mai este numit si Tadeu, ceea ce inseamna „cel ce inalta lauda", caci el proslavea si marturisea multora pe Hristos Dumnezeu si vestea Evanghelia.

  Se cunosc foarte putine despre viata si lucrarile Sfantului Apostol Iuda, in afara de faptul ca s-a casatorit cu o femeie pe nume Mariam. Se mai stie ca, in timpul domniei lui Domitian (81-96 d.Hr.), doi nepoti de-ai lui Iuda, care lucrau pamantul, au fost adusi in fata imparatului, fiind parati de necredinciosi pentru ca erau urmasi ai lui David si rude de sange cu Domnul. Dar cercetandu-i, imparatul s-a incredintat ca ei nu erau in nici un chip primejdiosi si i-a slobozit.

Ca si ceilalti „frati ai Domnului", Apostolul Iuda a savarsit multe lucrari de evanghelizare, raspandind Evanghelia lui Hristos. La scurt timp dupa inaltarea la ceruri a Domnului Iisus Hristos, Apostolul Iuda, asa cum au facut toti apostolii lui Hristos, a pornit sa propovaduiasca Evanghelia. Istoricului bisericesc Nichifor Calist marturiseste: „Sfantul Iuda, caruia i se mai spunea si Tadeu si Lebeu, fiul lui Iosif si fratele lui Iacov, care a fost aruncat de pe varful templului din Ierusalim, a propovaduit Evanghelia si a raspandit crestinismul mai intai in Iudeea, Galileea, Samaria si Idumeea, iar mai tarziu in Arabia, Siria si Mesopotamia. In cele din urma, el a ajuns in cetatea Edessa, care apartinea regelui Abgar si unde Evanghelia mai fusese vestita inainte de venirea sa de un alt Tadeu, unul dintre cei saptezeci de apostoli. Apostolul Iuda a ramas acolo pana ce a incheiat cele incepute de acel Tadeu“.

Mai exista si unele inscrisuri potrivit carora Sfantul Apostol Iuda a propovaduit credinta crestina si in Persia, de unde a scris epistola sa soborniceasca in limba greaca. El a alcatuit aceasta epistola deoarece oamenii fara de credinta, intrand prin viclenie in obstea credinciosilor, preschimbau harul lui Dumnezeu intr-un prilej de a savarsi nelegiuiri. Si, sub acoperamantul libertatii crestine, isi ingaduiau sa savarseasca multe fapte ticaloase. Scurta epistola a Sfantului Apostol Iuda cuprinde multe ganduri si invataturi crestine insemnate. Astfel, epistola vorbeste despre Taina Sfintei Treimi, intruparea lui Iisus Hristos, deosebirea dintre ingerii buni si cei rai si despre infricosata judecata ce va sa vina. Si ii mai sfatuieste pe crestini sa ocoleasca necuratia pacatului: poftele trupesti, ocara, hula, mandria, neascultarea, pizma, ura, viclenia, rautatea. Apostolul indeamna pe toti sa fie statornici in implinirea datoriilor, in credinta, rugaciune si iubire. El ne sfatuieste sa aducem pe calea cea dreapta pe cei sovaitori, sa-i ocolim pe rataciti, ale caror invataturi sunt vatamatoare sufletului. Sfantul lamureste cu mare limpezime cum cei necredinciosi vor pieri precum locuitorii Sodomei (Iuda 1, 7-25).

In epistola sa, Sfantul Apostol Iuda arata ca, pentru mantuire, nu e destul sa treci de la paganism la crestinism. Pe langa credinta mai este nevoie sa faci fapte bune, care se potrivesc crestinilor si celor vrednici a se mantui. Ca exemplu el istoriseste pedepsirea ingerilor si a oamenilor de catre Dumnezeu. Pe ingerii care nu si-au pastrat vrednicia, Dumnezeu i-a legat cu lanturi vesnice in intuneric, tinandu-i acolo pana la infricosata Sa judecata (Iuda 1, 6). Si Dumnezeu, dupa ce a izbavit poporul Sau scotandu-l din Egipt, a nimicit pe cei care nu credeau si cazusera in desfrau, ducand o viata potrivnica legii lui Dumnezeu (Iuda 1, 5). Astfel, in cateva cuvinte, Apostolul Iuda descopera in epistola sa adevaruri de capetenie.

Sfantul Apostol Iuda a cercetat si multe alte tinuturi, vestind Evanghelia, aducand neamuri la credinta crestina si indreptandu-le pe calea mantuirii. Lucrand in acest chip, el a ajuns pe pamanturile din apropierea Muntelui Ararat unde, convertind o multime de oameni, facand din idolatri crestini. Pentru toate acestea, apostolul si-a atras mania preotilor pagani. Ei l-au prins si, dupa ce l-au supus la diferite cazne, l-au rastignit pe cruce si l-au strapuns cu sulitele. Asa s-au incheiat muncile si viata Sfantului Apostol Iuda, care a plecat la Hristos Dumnezeu, pentru a primi de la El cununa de rasplata vesnica in ceruri. Amin.

Troparul Sfantului Apostol Iuda. Glasul I

Al lui Hristos frate si mucenic tare stiindu-te pe tine, Iuda, cu sfintenie te laudam pe tine, cel ce ai calcat inselaciunea si credinta ai pazit. Pentru aceasta astazi prea sfanta pomenirea ta praznuind, dezlegare de pacate cu rugaciunile tale luam.

Condac. Glasul I

Din radacina slavita, odrasla de Dumnezeu daruita ai rasarit noua, insuti vazatorule al Domnului, apostole al lui Dumnezeu frate, propovaduitorule al lui Hristos prea intelepte, hranind toata lumea cu rodurile cuvintelor tale, cu credinta cea drept slavitoare, a Domnului, preafericite si tainuitorule al harului.
sursa:crestinortodox.ro foto:basilica.ro

Niciun comentariu:

PROASPETIMEA articolelor.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile DOMNULUI. Psalmul 117: 17

Acatistul INVIERII / IISUSE, Cel ce ai INVIAT din morti, inviaza si Sufletele noastre !

~❇~~†~~❇~

~❇~

⏩ Psaltirea Proorocului David - Psalmii imparatului David


Psalmii imparatului David, care la invins pe Goliat si caruia ii fagaduise Dumnezeu ca din urmasii lui se va naste Mesia.


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21. Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24. Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30. Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40. Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47. Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51. Psalmul-52. Psalmul-53. Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65. Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71. Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108. Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123. Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129. Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135. Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.
~❇~

⏩ Psaltirea Maicii Domnului


Psaltirea inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria


Psalmul-1. Psalmul-2. Psalmul-3. Psalmul-4. Psalmul-5. Psalmul-6. Psalmul-7. Psalmul-8. Psalmul-9. Psalmul-10. Psalmul-11. Psalmul-12. Psalmul-13. Psalmul-14. Psalmul-15. Psalmul-16. Psalmul-17. Psalmul-18. Psalmul-19. Psalmul-20. Psalmul-21Psalmul-22. Psalmul-23. Psalmul-24Psalmul-25. Psalmul-26. Psalmul-27. Psalmul-28. Psalmul-29. Psalmul-30Psalmul-31. Psalmul-32. Psalmul-33. Psalmul-34. Psalmul-35. Psalmul-36. Psalmul-37. Psalmul-38. Psalmul-39. Psalmul-40Psalmul-41. Psalmul-42. Psalmul-43. Psalmul-44. Psalmul-45. Psalmul-46. Psalmul-47 Psalmul-48. Psalmul-49. Psalmul-50. Psalmul-51Psalmul-52. Psalmul-53Psalmul-54. Psalmul-55. Psalmul-56. Psalmul-57. Psalmul-58. Psalmul-59. Psalmul-60. Psalmul-61. Psalmul-62. Psalmul-63. Psalmul-64. Psalmul-65Psalmul-66. Psalmul-67. Psalmul-68. Psalmul-69. Psalmul-70. Psalmul-71Psalmul-72. Psalmul-73. Psalmul-74. Psalmul-75. Psalmul-76. Psalmul-77. Psalmul-78. Psalmul-79. Psalmul-80. Psalmul-81. Psalmul-82. Psalmul-83. Psalmul-84. Psalmul-85. Psalmul-86. Psalmul-87. Psalmul-88. Psalmul-89. Psalmul-90. Psalmul-91. Psalmul-92. Psalmul-93. Psalmul-94. Psalmul-95. Psalmul-96. Psalmul-97. Psalmul-98. Psalmul-99. Psalmul-100. Psalmul-101. Psalmul-102. Psalmul-103. Psalmul-104. Psalmul-105. Psalmul-106. Psalmul-107. Psalmul-108Psalmul-109. Psalmul-110. Psalmul-111. Psalmul-112. Psalmul-113. Psalmul-114. Psalmul-115. Psalmul-116. Psalmul-117. Psalmul-118. Psalmul-119. Psalmul-120. Psalmul-121. Psalmul-122. Psalmul-123Psalmul-124. Psalmul-125. Psalmul-126. Psalmul-127. Psalmul-128. Psalmul-129Psalmul-130. Psalmul-131. Psalmul-132. Psalmul-133. Psalmul-134. Psalmul-135Psalmul-136. Psalmul-137. Psalmul-138. Psalmul-139. Psalmul-140. Psalmul-141. Psalmul-142. Psalmul-143. Psalmul-144. Psalmul-145. Psalmul-146. Psalmul-147. Psalmul-148. Psalmul-149. Psalmul-150.

~❇~

~❇~~†~~❇~

DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Fiul Lui DUMNEZEUL, miluiește'mă.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pre noi


    Doamne, iti multumesc pentru noaptea care a trecut, binecuvanteaza si ziua care vine pentru a o petrece in rugaciune, fapte bune si pazeste-ma de orice dusman vazut si nevazut. Amin!


Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
" Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui " . (Ecclesiastul 12:13.)

~❇~

~❇~~❖~~❇~

~❇~